Удължават извънредната обстановка до 30 юни

Областният управител на Пловдив Дани Каназирева и доц. Ангел Кунчев

Извънредната обстановка да бъде удължена до 30 юни, но има и вариант и до месец. Това ще предложи главният държавен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, а решението ще вземе Националният оперативен щаб.

„Вирусът все още е в страната, това е повече от ясно, той циркулира сред населението, това е повече от ясно и всяко едно неспазване на мерките, независимо от какъв характер – близки контакти, събиране на много хора на едно място, ниска лична хигиена, липса на дезинфекция, ще води до възникване на нови огнища. Оттук нататък не толкова някакви мерки на държавата ще вършат работа, а ще е въпрос на личен контрол и осъзнато поведение, че всеки трябва да пази себе си и семейството си“, обясни в Пловдив д-р Кунчев. Той се срещна с инспекторите на РЗИ от десет области по повод актуалната епидемиологична обстановка.

Д-р Кунчев обясни, че удължаването на извънредната обстановка се налага, за да останат някои мерки, основно в областта на граничния контрол. Той илюстрира необходимостта от това със семейство от Холандия, влязло у нас през Калотина. Всички в семейството били тествани и се оказали болни с COVID-19.

Мерки за блокирането на Доспат и Сърница не се предвиждат. „Когато блокирате едно такова населено място, какво правите? Оставяте вируса да си прави каквото си иска вътре. Може би намалявате шанса за износ към други места, но мерките не са вътре и реално правите една тенджера с капак под налягане, в която нещата врят и рано или късно избухват“, заяви д-р Кунчев. Той очаква рязък спад в болните в този край в близките дни.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България