1 милиард за бизнеса засега

Продължават да работят и всички мерки в подкрепа на бизнеса по време на пандемията, заяви премиерът Бойко Борисов по време на работно съвещание с членове на правителството.

Плащат на затворените бизнеси и между почивните дни

По 50 лева за всеки пенсионер и през януари отпуска правителството

 

Премиерът Бойко Борисов: Продължаваме мерките до септември, за да няма спекулации докога са парите

Близо 1 млрд. лв. помощ ще получи бизнесът през 2021 г. през Министерствата на труда и социалната политика и на икономиката. 700 млн. лв. само са парите по мерките “Запази ме”, 60/40 и 80/20, а 156 млн. лв. са заделени от икономическото ведомство за покриване на част от оборотите на затворените бизнеси. Освен това тръгва и нова мярка от 40 млн. лв. за малките и средни предприятия. Това съобщи специално за “Труд” министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Днес стана ясно, че антикризисната мярка 60/40 се удължава до септември 2021 г. Това съобщи премиерът Бойко Борисов по време на работно съвещание с членове на правителството. “Мярката 60/40 я продължаваме до септември 2021 г., за да няма никакви спекулации с това докога са парите”, категоричен бе министър-председателят. Продължават да работят и всички останали мерки в подкрепа на бизнеса по време на пандемията. “Всичките те са, за да поддържаме работните места, живота и стандарта на хората. Затова ни е важна ваксината, за радост вече всеки ден наблюдаваме трайна тенденцията броят на оздравелите да е близо два пъти повече от броя на заразените”, допълни премиерът.

И през януари всички пенсионери ще получат по 50 лева добавка към пенсиите си. Решението за отпускането на още 106 млн. лева ще бъде взето на следващия Министерски съвет в сряда, каза Борисов.

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева уточни, че за мярката 60/40 догодина са осигурени 600 млн. лв., които ще стигнат тя да продължим почти до месец септември. Така че трябва да бъдат спокойни работодателите и служителите, че имат подкрепа от държавата, посочи Сачева. До момента по мярката са платени 627 милиона лева, като са запазени 250 000 работни места.

Догодина продължава и схемата 80/20. По нея, заедно с добавката от 290 лева за хотелиерство, ресторантьорство, туризъм и транспорт са платени 23 млн. лв., запазени са общо 24 858 работни места. Тя ще се финансира с европейски средства, като за целта от Оперативната програма “Развитие на човешките ресурси” е реорганизиран ресурс в размер на 40 млн. лв. допълнително.

Мярката за затворени бизнеси “Запази ме” ще бъде трансформирана и от 1 януари работещите в тях ще получават 75% от осигурителния си доход. За новия дизайн на “Запази ме” са предвидени 50 млн. лв., допълни социалният министър. По нея за декември месец са получени 4 653 заявления от работодатели за компенсиране на 22 839 работници.

За малките и средни фирми 

Отпускат над 40 млн. лева на предприятията 

Отпуснали ваучери за 8 млн. лв. за сайтове

През декември са сключени 95 договорa за подобряване на производствения капацитет в малките и средните предприятия.

С над 40 милиона лева ще подпомогнем малките и средните предприятия. През декември са сключени 95 договори по процедурата “Подобряване на производствения капацитет в малките и средните предприятия”, съобщи министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на работно съвещание при премиера Бойко Борисов.

По ваучерната схема за предоставяне на услуги за информационни и комуникационни технологии, с които фирмите можеха например да си направят сайт, до момента са издадени 450 броя ваучери на обща стойност близо 8 милиона лева. “Чрез националния иновационен фонд се подписаха абсолютно всички 25 договора за финансиране на иновационни проекти на стойност 7 милиона лева”, заяви още икономическият министър. Той докладва, че по процедурата за ликвидна подкрепа за средните предприятия, която е на стойност до 150 000 лева, са класирани 1285 броя проектни предложения. Има и резерви, с които общият брой проектни предложения, става 1703. “Това, което сме направили чрез преструктуриране на бюджета на Оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност” да осигурим пълния ресурс за всичките 1703 броя проектни предложения”, добави Лъчезар Борисов.

Министърът информира още, че предстои да бъдат публикувани нови условия за кандидатстване по процедурата за подкрепа на бизнеса, която се осъществява заедно с Националната агенция по приходите. Припомняме, че размерът на финансовата помощ се изчислява като процент от оборота на конкретните обекти. Той е 10% от оборота, реализиран в периода 27 ноември - 21 декември 2019 г. за магазините в големите търговски центрове и самите центрове и 20% за всички останали обекти - ресторанти, нощни заведения, фитнес зали и други, които са спрели дейност, заради заповедта на здравния министър.

Нова заповед на социалния министър

Служителите в музеи и градини с компенсация до 3 януари 

След тази дата те ще работят

Персоналът на частните детски градини и ясли, както и на музеите, може да получи компенсация от 24 лева на ден до 3 януари 2021 г. След тази дата те ще възобновят дейността си. Това гласи нова заповед на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева за временно ограничените икономическите дейности заради COVID-19, чиито работници могат да получат компенсация от държавата заради това, че са в неплатен отпуск.

Актуализирането на документа е заради заповедта на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов за удължаване на противоепидемичните мерки, уточняват от министерството.

Съгласно заповедта до 31 януари 2021 г. компенсации ще могат да получат работещите в барове, механи, винарни, бирарии, кафенета, езикови и образователни центрове, други обучителни центрове и школи, професионални колежи, както и наетите в туристически фирми.

Средства се полагат и на работещите във всички търговски обекти, които са в търговски центрове от една или повече сгради с магазини или търговски центрове тип МОЛ с изключение на магазини за хранителни стоки, дрогериите, оптиките и зоомагазините, чиято дейност не е преустановена. До същата дата финансова подкрепа се предвижда и за служители в игрални зали и казина, както и във фризьорски и козметични салони, включително тип МОЛ.

За компенсации до 31 януари 2021 г. може да кандидатства и персоналът на кина, дискотеки, пиано и нощни барове, нощни клубове и други нощни заведения за развлечения на закрито. Право имат още заетите в икономическите дейности, свързани с концерти, създаване и представяне на представления на живо като оперни, оперетни, циркови и други сценични произведения, режисьори, продуцентите, сценографи, дизайнери на костюми и осветление, технически специалисти, както и в сектори, свързани с всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер и работещите в солариуми, сауни, салони за отслабване и масаж.

За всеки ден неплатен отпуск работещите във временно спрените бизнеси може да получи 24 лв. до края на 2020 г. От 1 януари 2021 г. по предложение на Министерството на труда и социалната политика компенсациите ще са 75% от осигурителния доход на наетите за октомври 2020 г.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения