Удължават ниския ДДС за ресторанти

Намалената ставка на ДДС за ресторанти, туризъм, спортни съоръжения, детски храни и пелени да остане и през 2023 г., предлагат депутати от ГЕРБ-СДС.

От ГЕРБ-СДС искат запазване на облекченията за бебета

Предлагат спортните съоръжения да плащат по-малък данък и през 2023 г.

Помощ за бизнеса в кризата

Намалената ставка на ДДС от 9% за ресторантите да остане в сила и през 2023 г., предлагат депутати от ГЕРБ-СДС с внесени в парламента предложения между първо и второ четене на промени в Закона за ДДС. Предложението на депутатите е, както и досега, намалената ставка да важи и за доставки по домовете, но за вино, бира и спиртни напитки данъкът да остане 20 на сто.

По-ниският ДДС в размер на 9% да остане още една година и за туристическите услуги и за автобусните екскурзии, организирани от туропертори, предлагат още депутатите. Да бъде удължен с една година и срокът на действие на намалената ставка на ДДС от 9 на сто за храни за бебета или за малки деца, за бебешки памперси и за спортни съоръжения, искат от ГЕРБ-СДС. Според сегашните текстове на закона за всички тези стоки и услуги намаленият данък важи до края на 2022 г. и от 1 януари, ако не бъде прието предложението на депутатите, ставката ще стане в обичайния си размер от 20 на сто.

Целта на предложението е да се запазят секторите ресторантьорство и туризъм, както и да се подпомогнат семействата при отглеждането на малки деца в условията на непрекъснато повишаваща се инфлация, както и на безпрецедентно поскъпване на енергийните източници и горива, което може да доведе до невиждани по мащаб фалити в тези сектори на икономиката, гласят мотивите на депутатите.

Според вносителите в условията на криза държавата трябва да подпомага бизнеса, като прилаганата до този момент намалена данъчна ставка се оказва по-добрият вариант в сравнение с пряко субсидиране, което може да бъде по-несигурно и непостоянно решение за засегнатите фирми.

Прилагането на намалена данъчна ставка води до стимулиране на потреблението на стоки и услуги и до ограничаване изтичането на пари към сивата икономика, посочват депутатите в мотивите си. Чрез прилагането на намалената ставка се постига бързо изсветляване на съответните икономически сектори, като в същото време се намаляват нивата на безработица сред най-ниско квалифицираното младо население на страната.

Освен това намалената данъчна ставка допринася за трайно задържане на цените в туризъма и ресторантьорството в условията на несигурност и нестабилност, породени първоначално от пандемията, а към настоящия момент от високата инфлация и непрекъснато повишаващи се разходи за суровини, материали и оборудване, гласят мотивите.

Прилагането на намалена ставка от 9% при използване на спортни съоръжения ще продължи да стимулира спортната активност, която е пряко свързана с укрепване здравето на хората, посочват вносителите от ГЕРБ-СДС. Спортните дейности ще продължат да бъдат по-достъпни за гражданите. Намаляването на ДДС върху таксите, които се плащат при ползване на фитнеси и групови спортни занимания е в съответствие с държавната политика за превенция на здравето на гражданите, пише в мотивите на вносителите.

Проект

По-лесни правила за ДДС за длъжници

Предлагат по-облекчена процедура

По-облекчени правила, така че при неплащане от клиент да не се дължи ДДС, предлагат от ГЕРБ-СДС.

Ако клиент не плати, продавачът няма да дължи ДДС. Това предвиждат промени в Закона за ДДС, които разглежда парламентът по предложение на Министерски съвет. Но депутати от ГЕРБ-СДС са внесли предложения между първо и второ четене на промените в Закона за ДДС, които ще направят прилагането на това ново правило значително по-лесто.

За да не се дължи ДДС при неплащане на клиент трябва да са изпълнени само две условия - за сделката да е издаден данъчен документ и купувачът и продавачът да не са свързани лица, гласи предложението на депутатите.

В проекта на Министерството на финансите са посочени пет условия, за да не се дължи ДДС, някои от които са трудно изпълними. Например за сделката да е издадена фактура. Но при продажбите на граждани издаването на фактура не е задължително. Затова от ГЕРБ-СДС искат за сделката просто да има данъчен документ.

Друго от изискванията в проекта на министерството е продавачът да е предприел действия за събиране на вземането. От текста не става ясно дали трябва да е направил опит за принудително събиране или да се е обадил по телефона да длъжника с напомняне да си плати. Ако трябва всички доставчици на комунални услуги да съдят клиентите си, делата биха надхвърлили няколко милиона на година, гласят мотивите на депутатите. Освен това най-често задълженията към телекомите са между 30 лв. и 50 лв., а само държавната така за такова дело е 50 лв.

Депутатите от ГЕРБ-СДС, Възраждане, ДПС и Български възход с общо предложение

Книгите с по-нисък данък завинаги

Ще важи и за учебници

ДДС за книгите да остане 9% за постоянно искат депутати от четири партии.

ДДС за книгите ще остане в намален размер от 9 на сто завинаги. Около каузата за запазване на данъка на книгите са се обединили депутати от ГЕРБ-СДС, Възраждане, ДПС и Български възход, които са внесли общо предложение между първо и второ четене на промени в Закона за ДДС.

Според сегашните текстове в закона, срокът на намалената ставка на ДДС за книгите изтича в края на годината и през 2023 г. трябва да се върне стандартната ставка от 20%.

Депутатите искат по-ниският данък за книгите да остане за постоянно. Както и досега, намалението ще важи за традиционните книги, за тези в електронен вид, за учебници, детски книги с илюстрации, за рисуване или оцветяване.

Намалението на ставката на ДДС се използва в редица страни за насърчаване на образованието и културата. В държави като Великобритания, Полша, САЩ, Норвегия и др. книгите са освободени от облагане с ДДС. Предложението спомага знанието и книгите да продължат да бъдат по-достъпни за българските граждани, гласят мотивите на депутатите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика