Удължават процедурата за концесията на Летище София

Процедурата по концесия на летище София ще бъде удължена до 31 януари. Това съобщи транспортният министър в оставка Ивайло Московски.

Решението е взето след консултации с премиера в оставка Бойко Борисов.

"Нека служебния кабинет да реши дали да спре процедурата", коментира транспортният министър в оставка.

Московски напомни, че концесията е на стойност 640 млн. лв.

На въпрос колко кандидати са заявили интерес, той обясни, че на този етап е трудно да се каже, тъй като са постъпили над 1000 въпроси от различни компании и адвокатски кантори.

Kонцесията на летище София винаги е била обвързана с единствената възможност да бъдат стабилизирани Българските държавни железници, каза още Ивайло Московски.

„Няма да припомням, че ги заварихме в предишния си мандат с 850 млн. дългове необслужвани, натрупани именно от партията и хората, които в момента настояват да не се намери решение“, посочи той. „Успяхме, към днешна дата задълженията са малко над 500 млн., но въпреки това кредиторите не позволяват повече разсрочване и единствения вариант вътрешен за системата, за да се намери ресурс, беше този“, подчерта Ивайло Московски.

„Не беше никак лесно да го структурираме, да го измислим, да го доведем дотук. Труда на целия екип за 2 години не мога да го хвърля на вятъра“, категоричен бе транспортният министър в оставка.

Транспортният министър напомни, че в началото на следващата година Летище София ще трябва да плати над 38 млн. долара на кувейтския консорциум, който изгради новата писта, по загубеното арбитражно село. Изпълнителят заведе иск срещу Летище София за забавяне на разрешителните за строеж, оскъпяване на работата и неизплатени суми.

Коментари

Задължително поле