Уелс вече започва да съжалява за Брекзита

Снимка: Архив

Провинцията е получавала всяка година над 600 млн. лири от Брюксел

51% уелсци вече са за оставане в ЕС

На новия кампус на Университета в Суонси 12-те златисти звезди на ЕС се виждат на редица сгради: Брюксел отчасти финансира мястото, както и много други проекти в Уелс, чиито жители вече започват да се съмняват в полезността на Брекзита.

На 26-те хектара на брега на морето близо до центъра на града с 245 000 жители се издига нов университетски център, посветен на компютърните и математическите науки, инженерен факултет и научноизследователски институт, който още се строи.

ЕС е участвал с над 100 милиона лири от общо 450 милиона лири (1/2 милиард евро) за осъществяване на амбицията на този почти стогодишен университет в южната част на Уелс да се превърне в център на високи научни и индустриални постижения.

„Създадохме висококвалифицирани работни места и можахме да разширим кампуса, като броят на студентите е нараснал с 50 % за 4 г. до 20 000 души“, съобщава зам.-шефът проф. Юън Дейвис.

Ползата на проекта за уелската икономика се оценява на 3 милиарда лири.

Много проекти се възползваха от европейските фондове в Уелс, който е един от най-бедните райони на Великобритания, от професионално обучение до развитието на технология за добив на енергия от морските приливи, възстановяването на плувен басейн модернизирането на автомагистрала.

Обаче след Брекзита, за който през 2016 г. гласуваха 52,6 % от уелсците, това финансиране ще престане.

Според еврофилските власти на Уелс провинцията получава всяка година над 600 млн. лири от Брюксел в подкрепа на икономическото й развитие и земеделието й, отделно от програми като Еразъм за обмен на студенти или Хоризонт 2020 за научни изследвания и иновации.

„За 10 г. (до октомври 2018 г.) европейските програми ни позволиха да създадем 45 000 работни места и 13 000 фирми“, казва министърът на финансите Марк Дрейкфорд.

Според допитване на института ЮГав 51% уелсци вече подкрепят оставане в ЕС.

/БТА/

Коментари

Задължително поле