Над един килограм канабис иззеха полицаи от Севлиево Задържан е 35-годишен мъж

ГДБОП неутрализирала 109 организирани престъпни групи

Пияна шофьорка нападна катаджия при проверка Жената пътувала с малолетното си дете

24 863 са регистрираните без работа в Северозапада

Нинова: Гинка от Пазарджик купи ЧЕЗ?! Толкова ли няма държавата 300 милиона, попита лидерът на БСП

Волен Сидеров: Всичко в коалицията е наред, надявам се да се виждаме по-често Нямаме абсолютно никакви разминавания, заяви Цветан Цветанов

Проф. Емил Ботев: Успешните прогнози за земетресения са под 10%

Иззеха пушката на 68-годишен хулиган, стрелял по котките на съседа

Глобиха управителка на заведение с 2000 лева заради непълнолетни деца

Истанбулската конвенция отключи дебат, който нашето общество отлага с десетилетия

Полицията иззе амфетамин, метаамфетамин и марихуана в Търновско Дрогата е намерена при специализирани полицейски операции в региона

Ученик с диабет помогна в благотворителна кампания за болно момче от Търново

Делян Добрев за купувача на ЧЕЗ в България: Първоначално ми се стори като фалшива новина Вероятно и ДАНС ще го провери, заяви депутатът от ГЕРБ

Полицай почина след сблъсъци между футболни фенове

118 научни работници са участвали в 23 одобрени и финансирани проекта в Стопанската академия в Свищов Висшето училище представи резултатите от научноизследователските си дейност

Ужилени от строителна пирамида чакат правосъдие и парите си От 3 години издирват обвиняемата бизнесдама с най-дълга коса Ивелина Леонидова

Светската лъвица Ивелина Леонидова (крайната вдясно) по време на награждаването на бал на блондинките в София за бизнесдама с най-дългата коса.

Строителна пирамида във Варна глътна над половин милион лева преди 10 години, а ужилените новодомци още се надяват, че в европейска страна с ред и законност, трябва да си ги върнат. Да, но дамата фараон е обявена два пъти за общодържавно издирване, поради което спират наказателното производство срещу нея. А по време на цялата сага се оказва, че е болна от параноидна шизофрения, за да не я стигне ръката на закона, смятат потърпевшите.

12 са ужилените с различни суми, сключили договори с Ивелина Петрова Леонидова да им построи апартаменти в две жк кооперации във Варна – на улица „Добротица“ 8 и „Ендрю Карнеги“ 2. Едната сграда е вдигната само до третия етаж, а другата не е започната. С най-много пари – 91 433 лева, олекнал 85-годишният сега Тодор Тодоров, който ги спестил с дългогодишен труд като главен механик на плаващ кран и док в Кораборемонтния завод и от продажбата на наследствен имот. Изкушен от обявите в местен вестник на двете фирми на Леонидова – „Леонарх Билдинг“ и „Белла Вива“, той сключил през юни 2008 г. договор с една от тях, за да стане собственик на апартамент от 65 квадратни метра на 4-ти етаж на кооперацията на улица „Добротица“ 8. При изричното условие да брои парите кеш – веднъж 36 527 евро и след това още 20 000 лева, подписали контракта, според който кооперацията трябвало да бъде завършена в срок от година и половина.

Месец след като прибрала парите, Леонидова замразила строежа с излята плоча на трети етаж, който си стои непокътнат и досега. След жалба от Тодоров и още четирима потърпевши Районна прокуратура във Варна с постановление от 14 май 2010 г. отказва да образува наказателно производство, защото няма данни за престъпление, а казусът следва да се уреди по реда на гражданското съдопроизводство. Възрастният мъж завел дело и го спечелил с решение на Варненския окръжен съд от 27 септември 2011 г. Леонидова е осъдена да плати на ищеца 46 748 евро и разноските по делото в размер 3807 лева. Със съдия -изпълнител е изваден изпълнителен лист в края на същата година, но Тодоров не си е получил парите. Изчаквайки законовия срок от една година потърпевшият варненец подал жалба, но по наказателното производство 3330/2012 г. районен прокур М. Неделчева постановява, че подсъдимата страда от параноидна шизофрения и в „състояние на продължително разстройство на съзнанието“ не може да отговаря за постъпките си и да носи наказателна отговорност. И делото е прекратено.

Срещу Ивелина Леонидова е повдигнато обвинение по образувано наказателно производство 167/2011 след жалба на 12-те потърпевши в Икономическа полиция. То обаче е спряно през 2013 и след това през 2014 г. защото и в двата случая не е открита в законовия срок и е обявена за общодържавно издирване. В двете постановления по делото на районен прокурор Георги Манасиев се посочва, че причинената вреда е в големи размери и представлява престъпление по чл. 210 ал.1 т. 5 вр. чл.209 ал.1 от НК – за измама. Законът предвижда лишаване от свобода от 1 до 8 години. Общият размер на парите, с които висят 12-те потърпевши, е 550 981 лева. Междувременно те са настоявали за назначаване на тройна съдебно-психиатрична експертиза, считайки, че извършената не е обективна и обвиняемата цели да избегне наказателна отговорност. От защитата са искали да бъде изменена мярката й за неотклонение в домашен арест от парична гаранция, която съдът обаче е отменил в подписка, докато е била все още в наличност и в болница. Прокурорът приема искането за тройна експертиза, както и това за извършване на проверка на сейфове и сметки, ако съдът разреши разкриване на банковата тайна.

От февруари 2014 г. Леонидова отново изчезнала и за втори път е обявена за общодържавно издирване. От тогава до днес – повече от 3 години, от нея няма ни вест, ни кост. Продължава да е в списъка за общодържавно издирване, още не е открита, казаха за „Труд“ от ОД на МВР Варна.
„Никой не я търси, явно има чадър над нея и покровители“, смята Тодор Тодоров, почти изгубил надежда, че за измамницата ще има справедливо възмездие.

Бисерка Петкова от Добрич заедно със съпруга си са вкарали сумата от 88 012 лева за апартамент в строителната пирамида на Леонидова. Сега мъжът й е с тежък инфаркт, а тя с тумор в главата. Добринка Аначкова от Търговище, която е вдовица, не може да си върне 77 345 лева, въпреки че е спечелила делото във ВОС срещу Леонидова. Потърпевшите кой с повече, кой с по-малко пари, са от няколко града, включително и от София, но всички са в един омагьосан кръг и драмата им е обща.

Ивелина Леонидова шества през 2008 г. из най-висшите светски събития, тя е сред дамския елит на страната и я коронясват за блондинката с най-дълга коса. „Тя се оказа не само жената с най-дългата руса грива, но и със солидна кариера в нелекия строителен бизнес“. Или: „за притежателка на най-дългата руса коса у нас е отличена не някоя капризна глезла, както може да се предположи, а сериозна бизнес дама, която се занимава със строителство-Ивелина Леонидова. Тя не се свени да вее дългата си до ханша коса на многобройните си работни срещи“, прехласват се по нея светските хроникьори тогава.

Ще я обявяват и за
междудържавно издирване

“Изрично съм писал до полицията, която извършва това издирване, и ако няма данни, че е в страната, ще я обява за междудържавно издирване. Но не мога да издам европейска заповед за арест, както и не може да бъде съдена задочно, защото според експертизата й до момента, тя е невменяема. Доказателствата са в тази насока. Докато това не бъде опровергано от тройната експертиза, която съм разпоредил, тя не може да бъде съдена нито задочно, нито присъствено.” Това обясни районният прокурор по делото Георги Манасиев. Той посочи, че по това обвинение за измама срокът за давност е 10 години, но се прекъсва от всяко преследване на виновното лице и отново започва да тече. Ако бъде издирена и се окаже вменяема, може да бъде привлечена под отговорност за особено тежък случай. Пострадалите са много засегнати и атакуваха спирането на делото, но няколко състава на Районния съд го потвърдиха, обясни още представителят на държавното обвинение.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Е,какво са половин милион за толкова години?Жените наистина са дискриминирани.Къде може дори и сравнение да се прави с Цветан Василев.Едно е да си фараон,друго да си фараонка.Да си фараонка си е пълна дискриминация.

Отговорете