"Уикилийкс": САЩ са шпионирали Саркози, Оланд и Льо Пен

"Уикилийкс" публикува документи за шпионажа на ЦРУ през 2012 година срещу тогавашните кандидат президенти на Франция.

От тях става ясно, че американското разузнаване е следило всички водещи политици на страната, която е съюзничка на САЩ, съобщава БГНЕС. Сред тях е бил водещият дясноцентристки кандидат Никола Саркози, който искаше втори мандат, но бе победен, сегашният държавен глава социалист Франсоа Оланд, дясната лидерка Марин Льо Пен, видните представители на Социалистическата партия Доминик Строс-Кан и Мартин Обри, които в началото на предизборната кампания са обмисляли да се кандидатират.

В своя коментар "Уикиликс" отбелязва, че проамериканската позиция на Саркози не го имунизирала от шпиониране от страна на ЦРУ.

В друг документ от 2012 година ЦРУ е предписвало да се събира информация за кандидатите на опозицията. Управлението се интересувало по-специално от отношението на тези претенденти с административната и делова върхушка на страната, възгледите им за политиката на САЩ, опитите за установяване на връзки с други държави като Германия, Великобритания, Либия, Израел, Палестина, Сирия, Кот д'Ивоар.

ЦРУ се интересувало и от финансирането на партиите и кандидатите.

Особен интерес американската разузнавателна служба е проявявала по въпросите на икономиката. Тя давала указания да се събират данни за предложенията на кандидата относно поощряването на икономическия растеж на страната, отношението им към германския икономически модел, което е насочен към износа.

На агентите на ЦРУ във Франция се препоръчвало да събират и информация за всички подготвяни сделки за над 200 милиона евро.

Операцията ЦРУ бе водена от края на ноември 2011 до края на септември 2012 година.

Коментари

Задължително поле