Украинската "Нафтогаз" обмисля да заведе нови дела срещу "Газпром"

Украинската компания "Нафтогаз" проучва възможността да заведе нови съдебни дела срещу руския енергиен гигант "Газпром". Това съобщи в понеделник изпълнителният директор на „Нафтогаз“ Юрий Витренко в социалната мрежа фейсбук, съобщи TACC.

По думите му, компанията обмисля да заведе дело за злоупотреба на „Газпром“ с господстващо положение в новите транзитни договори и споразуменията между двете компании за прехвърляне на дълговите задължения на „РосУкрЕнерго“.

Освен това "Нафтогаз" се готви да представи на Европейския арбитражен съд нов пакет от документи, като част от процеса срещу Русия за загубата на активи в Крим, заяви Витренко.

„Тази седмица приключваме подготовката за следващото подаване на документи в рамките на арбитражния процес срещу Руската федерация относно активите в Крим“, пише той, припомняйки, че този процес продължава от няколко години.

Витренко уточни, че това дело се води между „Нафтогаз“ и Русия, а не с „Газпром“.

„Следователно това не попада в споразумението с „Газпром“, което „Нафтогаз“ подписа през декември 2019 г.“, каза Витренко. Според неговите думи делото е свързано със загуби от около 8 млрд. долара.

Коментари

Задължително поле