Украйна е задържала руски танкер

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) е задържала руския танкер Nika Spirit в пристанището на Измаил. Той е бил разпознат като танкера Neyma, уж участвал в блокирането на украинските кораби по време на инцидента в Керченския пролив, съобщава ТАСС, позовавайки се на съобщение на СБУ.

„Службата за сигурност на Украйна съвместно с военната прокуратура задържа руския танкер Neyma, блокирал украинските военните кораби в Керченския пролив“, гласи информацията на украинските власти. „По време на досъдебното следствие е установено, че представители на Пограничната служба на Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Руската федерация, по заповед на висшето ръководство на ФСБ РФ, са извършили въоръжена агресия срещу украинските кораби „Никополь“, „Бердянск“ и буксира „Яни Капу“ в Керченския пролив“.

Спрямо този кораб, „признат за веществено доказателство, се готви ходатайство в съда за неговия арест“, добавят от СБУ.

От спецслужбите уточняват, че по информация на украинските граничари, влезлият в порт Измаил под руски флаг танкер Nika Spirit, е бил разпознат по номера IMO – 8895528, по данни на международната информационна система EQUASIS, „като вече известния танкер Neyma, който е бил използван за затваряне на Керченския пролив“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа