Украйна изрази протест след декларацията на българския парламент

Украйна, Министерство на външните работи

Украинското външно министерство изрази протест във връзка с приемането на 20 май от Народното събрание на България на декларация за административно-териториалната реформа в Украйна и защитата на правата и целостта на българската общност. Украинското външнополитическо ведомство излезе с отговора си по-късно през деня, предаде БТА.

Властите в Киев планират административна реформа, която предполага разделяне на Болградския район на Одеска област на пет общини, в които етническите българи няма да бъдат мнозинство.

Оттам подчертават, че въпросите на административно-териториалното устройство на Украйна са изключително от компетенциите на украинската държавна власт.

„Министерството на външните работи на Украйна изразява решителен протест във връзка с приетата на 20 май 2020 година от Народното събрание на Република България декларация за административно-териториалната реформа в Украйна и защитата на правата и целостта на българското малцинство. Опитите за намеса на чужда държава във вътрешните работи на Украйна са абсолютно неприемливи за нас“, се казва в съобщението.

„Въпросът за Болградски окръг ще бъде решен в съответствие с украинското законодателство, като се вземе предвид положението на местните жители, включително на многочислената българска общност“, съобщават от министерството.

Коментари

Задължително поле