Украйна национализира най-голямата банка в страната

Най-голямата банка в Украйна ще бъде национализирана, за да се предотврати евентуален срив на банковата система, реши правителството в Киев.

Украинското правителство заяви, че "става собственик на 100 процента от "Приватбанк", за да гарантира непрекъснатото й функциониране и да защити парите на клиентите й".

Поемането на контрола над "Приватбанк" от държавата става след неколкомесечни слухове, че банката е увеличила раздаването на лоши кредити. В "Приватбанк" са около една трета от банковите депозити в Украйна и тя има клонове в балтийските държави. В края на миналия месец акциите на банката се сринаха с близо 50 процента.

Преди национализацията главен акционер в банката бе влиятелният олигарх Игор Коломойски, бивш губернатор на района Днепропетровск. Той стана мишена на борбата с корупцията, подета от президента Петро Порошенко. Властите поискаха от Коломойски да рефинансира закъсалата банка, но той не откликна, което беше обяснено от някои медии с това, че „лошите“ заеми били раздадени на негови предприятия.

Евентуално рухване на тази банка можеше да застраши цялата финансова система на Украйна. Стрес тестове, извършени неотдавна от централната банка показаха, че от общо 39 банки 28 нямат необходимата ликвидност, за да оцелеят при нова икономическа криза.

Оздравяването на банковия сектор е едно от главните условия на западните съюзници на Киев, за да продължат да я подкрепят финансово

Коментари

Задължително поле