Украйна на нокти заради руската участничка на Евровизия (ВИДЕО)

Отново напрежение между Украйна и Русия заради Евровизия. В момента властите в Киев проучват дали да разрешат на участничката от Русия - Юлия Самойлова, да влезе в страната. Причината - през 2015 г. тя е участвала в концерт в Крим, съобщават медиите в двете страни.

Миналата година Украйна спечели конкурса с песента песента "1944", изпълнена от певицата Джамала, чиито корени са от Крим. Текстът на творбата предизвика гневни реакции в Москва, тъй като разказва за изселването на 380 000 кримски татари по заповед на Сталин в Централна Азия. Появиха се даже гласове, които искаха отнемането на първото място, както и лишаването на Киев от правото на домакинство на тазгодишния финал.

28-годишната Юлия Самойлова спечели вътрешния организиран от Първи канал конкурс в Русия, който определя представителя за песенния конкурс. Известни имена в музиката като Йосиф Кобзон настояваха страната тази година да бойкотира конкурса заради антируската политика на Украйна. В крайна сметка стана ясно, че младата певица ще пътува за Киев с песента Flame is burning.

https://www.youtube.com/watch?v=7etEjF67M58

Препъникамък обаче би могло да се окаже нейното участие в концерт, организиран в Крим през 2015 г.

Службата по безопасност на Украйна (СБУ) ще проучи въпроса и ще реши дали руската певица Юлия Самойлова ще може да влезе в страната на конкурса Евровизия, заяви прессекретарят на службата Елена Гитлянская.

"Позицията ни ще се основава изключително на украинските закони и на интересите на националната сигурност", подчерта тя.

Антон Герашченко, съветник на вътрешния министър на Украйна, каза пред радиостанция "Говори Москва", че ако Самойлова "не е заявявала публична поддръжка за анексирането на Крим и агресията срещу Украйна", не би трябвало да има проблеми" "Ако тя е човек на изкуството, само ще се радваме, ако представители на руския народ участват в конкурса", допълни той. "Но ако я използват за провокация, тогава ще сме против", подчерта Герашченко.

От своя страна от пресслужбата на Кремъл заявиха, че се надяват участието на Юлия Самойлова на Евровизия да не бъде политизирано. Според говорителят на Путин Дмитрий Песков изборът й не е провокация към Украйна.

"Това все пак е международен конкурс и страната организатор би трябвало да спазва правилата, по които този конкурс се провежда", каза още Песков.

Самата Юлия Самойлова признава, че не смята Евровизия за политизиран конкурс. "Не мисля, че е така. Мисля, че е конкурс за песни", казва тя.

"Задачата ми е да изпея добре песента, да се подготвя добре. Имам куп репетиции. Настроена съм позитивно. Мисля че всичко ще бъде добре", споделя пред "Интерфакс".

Юлия е родена на 7 април 1989 г. в Ухта, Коми. От 13-годишна възраст заради тежко заболяване се придвижва в инвалидна количка. Този факт също роди спекулации - че нейният избор за финалист в конкурса бил тест на Москва доколко политкоректна всъщност е Европа.

Самойлова е популярна певица в Русия. Печелила е множество награди. Участвала е в церемонията по откриването на Параолимпийските игри в Сочи през 2014 г.

Тя ще участва във втория полуфинал на конкурса в Киев на 11 май (първият е на 9 май). Финалът е на 13 май.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа