Украйна отделя 850 млн. долара за дронове

Държавната служба за специални комуникации и защита на информацията на Украйна ще отпусне 31,6 млрд. гривни (над 850 млн. долара) за закупуване на безпилотни летателни апарати за въоръжените сили, съобщи шефът на институцията Юрий Щигол, предаде БТА.

 "От бюджета на Държавната служба за специални комуникации ще бъдат отпуснати допълнително 31,6 млрд. гривни за закупуване на безпилотни летателни апарати за украинската армия. <...> Ще купуваме предимно безпилотни летателни апарати, произведени в Украйна", заяви той в канала на агенцията в Телеграм.

Щигол добави, че украинските въоръжени сили губят средно по 10-15 дрона на ден. Той припомни, че украинският генерален щаб планира да създаде 60 ударни роти от безпилотни самолети, като първите десет от тях ще бъдат оборудвани в близко бъдеще. 

"Първите десет роти ще бъдат създадени и оборудвани още този месец,  и още през март ще започнат да изпълняват задачи в източната и южната част на страната", каза служителят.

На 28 януари украинското министерство на отбраната обяви, че през тази година ще бъде увеличено закупуването на безпилотни летателни апарати за армията, за което от бюджета ще бъдат отпуснати около 544 млн. долара.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа