Украйна отказва да деблокира транзита на руския петрол на "Лукойл": "Това не е заплаха за Европа"

Премиерът на Украйна Денис Шмихал заяви в Telegram, че няма причини за премахване на санкциите, които забраняват транзита на петрол от руския производител Лукойл.

"Санкциите не представляват заплаха за енергийната сигурност на Европа“, аргументира Шмихал решението на страната си, което предизвика възмущението на Унгария и Словакия. Премахването на санкциите не е тема на дискусия и Киев има "пълното разбиране" на Европейския съюз в това отношение, каза премиерът Денис Смихал в Telegram, цитиран от News.ro.

Словашкият премиер Роберт Фицо заяви в понеделник, че страната му ще прекъсне доставките на дизел за Украйна, ако Киев не възстанови петролните потоци от "Лукойл" през тръбопровода "Дружба", който пресича Украйна. 

Словакия и Унгария заедно доставят приблизително 10% от дизела на Украйна.

"Словакия е наш надежден партньор, от когото не очакваме изнудване или заплахи", посочи Шмихал. "Санкциите не представляват заплаха за енергийната сигурност на Словакия и Европа като цяло, поради което отмяната им не е тема на обсъждане", добави той.

В края на юни Украйна наложи санкции на Лукойл, една от най-големите петролни компании в Русия, забранявайки й всякаква дейност на украинска територия и спирайки преминаването на нефт към словашки и унгарски рафинерии. Санкциите срещу Лукойл започнаха да влизат в сила в края на юни, но Унгария и Словакия съобщиха за проблеми с доставките едва в средата на юли.

Газопроводът "Дружба", който свързва Русия с Източна Европа, остана в експлоатация по време на повече от две години война, дори когато ЕС прекъсна повечето други източници на руски енергийни доставки. 

Южният клон на тръбопровода минава през Украйна и достига до Чехия, Словакия и Унгария, като от години е основният източник на доставки за техните рафинерии. "Роснефт", "Лукойл" и "Татнефт" бяха основните руски износители по този маршрут. Украинската петролна транспортна компания "Ukrtransnafta" каза по-рано този месец, че след влизането в сила на санкциите срещу "Лукойл", тя е попитала агента за изпомпване на петрол MOL и е получила уверение, че няма петрол, принадлежащ на "Лукойл" в обемите, транспортирани през украинска територия. 

Ukrtransnafta има информация за производителя на петрол, преди да започне да приема петрол в своята система, но не знае действителния собственик на петрола, който може да се промени по маршрута. Липсата на петрол от Лукойл в транзит беше потвърдена и от ръководителя на Нафтогаз Олекси Чернишов, който също заяви, че обемите на транзита са стабилни въпреки отсъствието на "Лукойл", пише Digi24.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят