Улесняват инвеститори и стартиращи фирми във Варна

По-бързо административно обслужване ще ползват инвеститорите и стартиращите фирми във Варна. Правилата са разписани в проект на Наредба за привличане и насърчаване на инвестициите с общинско значение и ред за издаване на сертификат за инвестиции клас В.

Целта е да се повиши конкурентоспособността на местната икономика и да се увеличат работни места в производства и услуги с висока добавени стойност. Документът бе одобрен единодушно от комисията "Собственост и стопанство" към местния парламент. Той предвижда на сайта на община Варна да бъдат публикувани актуални данни със застроените и незастроени общински имоти, подходящи за инвестиционни цели, както и всички нужни образци и формуляри за кандидатстване за сертификат клас В.

Ще бъде публикувана и информация за издадените вече сертификати от този клас. За притежателите им са предвидени редица улеснения - съкратени срокове на административно обслужване, индивидуално обслужване, придобиване или ограничени вещни права върху имоти – частна общинска собственост.

Община Варна ще подпомага и стартиращите фирми, като намали административно-правните ограничения, облекчи издаването на разрешителни от районните администрации и улесни достъпа на иновативни компании до информация за международни програми за обучение и до международните пазари. Кметството се ангажира още съдейства на желаещите да стартират свой бизнес чрез консултации по административни и данъчни въпроси и помощ при намиране на персонал.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони