Сирийски правителствени войски са влезли в северния град Кобане край турската граница

Британската телевизия пуска канал без новини за Брекзит

Турция готова на санкции от САЩ Кремъл иска да е посредник между Дамаск и кюрдите

Тръмп: Конфликтът в Сирия е между Анкара и Дамаск и те трябва да си го решат

Голям пожар изпепели склад за кабели в Плевен

Голи тела обитават „Къщата на София”

Лозан Панов потъпква законите, професионалния дълг и чест

Съветът за сигурност на ООН: Има риск от „разпръскването“ на пленени дейци на „Ислямска държава“ в Сирия

„Черна роза“ вече и на българския екран

Започва изграждането на скейтпарк в Стара Загора

Всеки пети българин мизерства

Чехия строи АЕЦ дори напук на ЕС Премиерът Бабиш не вижда друго решение

Стефан Данаилов е поставен в изкуствена кома

Осигуровки за шефове в няколко фирми

Лаура Кьовеши е окончателно утвърдена за главен прокурор на ЕС

Улица с панелки кръстена на първия архитект на София

Антонин Колар е преводач към руското командване по време на Руско-турската война, след Освобождението работи за благоустройството на града

Умеел да се разправя с местните предприемачи

Най-известният паметник на Васил Левски – в центъра на София, е дело на чешкия архитект Антонин Колар. Решението за изграждането му е взето непосредствено след Освобождението по идея на братя Прошек.

Идеята за строежа на паметника е дадена на 6 август 1878 г. Изпълнението на проекта обаче се забавя заради лоша организация и липса на финансиране до 22 октомври 1895 г., когато паметникът е официално открит с големи тържества.

Монументът представлява колона с височина 13 м, изработена от сив гранит. Основната част на колоната е работа на италианеца каменоделец Абрамо Перукели, скулптурните работи са от чеха Франтишек Новак, а централният барелефен бронзов портрет на Апостола прави Рудолф фон Вейр. Канделабрите и веригите около паметника са изработени от виенската фирма “Рудолф Филип Ваагнер&Биро”.

Архитект на паметника е Антонин Колар, който става и първият градски архитект на София.

Роден е през 1841 г. в Чехия, работи в градската управа в Букурещ и като преводач към руското командване по време на Руско-турската война 1877/1878 г.

През 1878 г. е назначен за архитект на София и започва активно да работи за благоустройството на града. Разчиства терени от разрушени сгради и съборетини, заснема, планира и разширява новопроектирани улици, прави нови настилки и строи нови обществени сгради.

Първият кмет на София Александър Мосолов, назначен от губернатора Пьотр Алабин, казвал за Колар, че е доста разбран и опитен, “ловък и енергичен човек, който познава всички местни предприемачи и умее да се разправя с тях”.

Новият градоустройствен план на София е утвърден на 17 октомври от временното руско управление. Година по-късно Колар става губернски архитект, а за архитект на София препоръчва сънародника си Вацлав Роубал.

Заслугата на Колар е, че успява само за осем месеца да създаде нов тип градоустройство – не ориенталско, а предварително планирано, по европейски маниер, пише специалистът по история на градоустройството на София арх. Добрина Желева-Мартинс Виана в статията си “Чехи – строители на нова следосвобожденска България”.

Колар има значителен принос за изграждането на редица нови сгради в столицата. Ръководи преустройството на конака в Княжески дворец, проектира и преустройва съществуващата пред конака градина в Градска градина, проектира и строи грандхотел “България”, Министерството на войната, Министерството на отбраната, Военното училище (преустроено във Военна академия “Г. С. Раковски”), Военния клуб, артилерийските казарми. В колектив с Вацлав Прошек той проектира и строи първата Централна гара в София, разрушена през 1974 г.

Най-известното му дело обаче остава първият паметник в България след Освобождението – на Васил Левски.
На името на архитект Колар е кръстена безименна дотогава улица в столичния квартал “Овча купел”. Предложението е на общинския съветник от ДСБ Вили Лилков като част от идеята му да бъдат почетени четирима европейски архитекти първостоители на София. Прието е на 12 януари 2012 г.

Ул. “Антонин Колар” е типичен пример за планирано градоустройство, но от друга епоха и от друг тип – панелното строителство…

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. ЗА МЕН Е СТРАННО , ДА НЕ КАЖА – СРАМНО , ИМЕТО НА ТАКЪВ ИЗЯВЕН СТРОИТЕЛ НА СОФИЯ ДА БЪДЕ „ПОЧЕТЕН “ !!!! С ЕДНА УЛИЦА В КВАРТАЛ “ ОВЧА КУПЕЛ “ !? ТОВА Е ТИПИЧНО НАШЕНСКО НЕДОМИСЛИЕ , ГРАНИЧЕЩО С НЕВЕЖЕСТВО И ЛИПСА НА СИНОВНА БЛАГОДАРНОСТ !!!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.