Почетоха Левски в Сливен и областта

Виктор Орбан към Бойко Борисов за Западните Балкани: Заби брадва в голямо дърво (обзор)

“Елпром Троян“ с технологичен скок в бъдещето

Поклонението пред паметта на Васил Левски в София през обектива на “Труд”

Чадърите в Бургас само от бяло до охра

Отпадат строителни такси ОП внесоха промени в Закона за устройство на териториите

Румен Радев: Днес сме република. Но чиста ли? Свята ли?

Йорданка Фандъкова: Васил Левски положи най-здравите основи на нашето историческо пробуждане

Как съдийка, командирована от Лозан Панов от Пещера в София, реши дело в негова полза

Вежди Рашидов се поклони пред паметта на Васил Левски

Тръмп се присмя на Опра Уинфри US лидерът зове тв водещата да се кандидатира за президент

Спас Гърневски: Фаловете на Валери Жаблянов са три и трябва да получи червен картон

Спас Русев: Надявам се на трофей още тази година

Петнадесетото издание на “Българската Коледа” събра близо 2,5 млн. лева

Главното мюфтийство изрази безпокойство от състоялия се Луковмарш в София

Улица с панелки кръстена на първия архитект на София

Паметникът на Васил Левски в София е най-известното дело на архитект Колар. Снимка Цветан Томчев

Антонин Колар е преводач към руското командване по време на Руско-турската война, след Освобождението работи за благоустройството на града

Умеел да се разправя с местните предприемачи

Най-известният паметник на Васил Левски – в центъра на София, е дело на чешкия архитект Антонин Колар. Решението за изграждането му е взето непосредствено след Освобождението по идея на братя Прошек.

Идеята за строежа на паметника е дадена на 6 август 1878 г. Изпълнението на проекта обаче се забавя заради лоша организация и липса на финансиране до 22 октомври 1895 г., когато паметникът е официално открит с големи тържества.

Монументът представлява колона с височина 13 м, изработена от сив гранит. Основната част на колоната е работа на италианеца каменоделец Абрамо Перукели, скулптурните работи са от чеха Франтишек Новак, а централният барелефен бронзов портрет на Апостола прави Рудолф фон Вейр. Канделабрите и веригите около паметника са изработени от виенската фирма “Рудолф Филип Ваагнер&Биро”.

Архитект на паметника е Антонин Колар, който става и първият градски архитект на София.

Роден е през 1841 г. в Чехия, работи в градската управа в Букурещ и като преводач към руското командване по време на Руско-турската война 1877/1878 г.

През 1878 г. е назначен за архитект на София и започва активно да работи за благоустройството на града. Разчиства терени от разрушени сгради и съборетини, заснема, планира и разширява новопроектирани улици, прави нови настилки и строи нови обществени сгради.

Първият кмет на София Александър Мосолов, назначен от губернатора Пьотр Алабин, казвал за Колар, че е доста разбран и опитен, “ловък и енергичен човек, който познава всички местни предприемачи и умее да се разправя с тях”.

Новият градоустройствен план на София е утвърден на 17 октомври от временното руско управление. Година по-късно Колар става губернски архитект, а за архитект на София препоръчва сънародника си Вацлав Роубал.

Заслугата на Колар е, че успява само за осем месеца да създаде нов тип градоустройство – не ориенталско, а предварително планирано, по европейски маниер, пише специалистът по история на градоустройството на София арх. Добрина Желева-Мартинс Виана в статията си “Чехи – строители на нова следосвобожденска България”.

Колар има значителен принос за изграждането на редица нови сгради в столицата. Ръководи преустройството на конака в Княжески дворец, проектира и преустройва съществуващата пред конака градина в Градска градина, проектира и строи грандхотел “България”, Министерството на войната, Министерството на отбраната, Военното училище (преустроено във Военна академия “Г. С. Раковски”), Военния клуб, артилерийските казарми. В колектив с Вацлав Прошек той проектира и строи първата Централна гара в София, разрушена през 1974 г.

Най-известното му дело обаче остава първият паметник в България след Освобождението – на Васил Левски.
На името на архитект Колар е кръстена безименна дотогава улица в столичния квартал “Овча купел”. Предложението е на общинския съветник от ДСБ Вили Лилков като част от идеята му да бъдат почетени четирима европейски архитекти първостоители на София. Прието е на 12 януари 2012 г.

Ул. “Антонин Колар” е типичен пример за планирано градоустройство, но от друга епоха и от друг тип – панелното строителство…

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. ЗА МЕН Е СТРАННО , ДА НЕ КАЖА – СРАМНО , ИМЕТО НА ТАКЪВ ИЗЯВЕН СТРОИТЕЛ НА СОФИЯ ДА БЪДЕ “ПОЧЕТЕН ” !!!! С ЕДНА УЛИЦА В КВАРТАЛ ” ОВЧА КУПЕЛ ” !? ТОВА Е ТИПИЧНО НАШЕНСКО НЕДОМИСЛИЕ , ГРАНИЧЕЩО С НЕВЕЖЕСТВО И ЛИПСА НА СИНОВНА БЛАГОДАРНОСТ !!!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.