Унгария се поклони на чипровски потомък, воювал за свободата й

На 15 март – националния празник на Унгария, посланикът на Будапеща у нас Н. Пр. Текла Харангозо, дипломати, общинари и граждани поднесоха цветя пред паметника на полк. Стефан Дуньов в Чипровци.

Потомъкът на българи, заселили се след разгрома на Чипровското въстание в Банат, Стефан Дуньов се включва в Унгарската революция за национална независимост от 1848 – 49 г. и проявява храброст и героизъм заради които унгарците го нареждат до националните си герои Лайош Кошут и Шандор Петьофи.

По-късно Дуньов участва и във войната за независимост на Италия и командва отряд в армията на Джузепе Гарибалди. „Всяка година посещаваме този прекрасен град Чипровци, за да се преклоним пред един от героите на освободителната война на Унгария.

Чипровци опазва в България жив спомена за унгарската революция и това укрепва връзките и приятелството между нашите народи!”, заяви посланик Харангозо. „Роденият във Винга в Банат Стефан Дуньов един от най-великите представители на старите чипровски заселници. Носител е на гордия и непримирим дух на вингари, символ на вечния стремеж към свобода и съвършенство, герой на България, Унгария и Италия”, заяви и кметът на Чипровци Пламен Петков.

На площад „Стефан Дуньов” в Чипровци звучаха химните на България, Румъния и ЕС и се извиха български и унгарски танци. „Нашите два народа са в изключително приятелски връзки, сътрудничеството ни в областта на културата и икономиката е много добро. През миналата година оборотът между България и Унгария е за 1,3 млд. евро”, сподели посланик Текла Харангозо.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони