Унгарският президент подписа спорния закон за промени в трудовото законодателство

Янош Адер

Унгарският президент Янош Адер заяви, че е подписал спорните поправки в трудовото законодателство, които силно увеличават часовете извънреден труд, които работодателите могат да изискват от работниците, предаде Асошиейтед прес.

В изявление днес Адер каза, че е проучил приетия миналата седмица от парламента закон и е установил, че той отговаря на унгарската конституция и на европейските стандарти. Законът не поставя под заплаха правата на работниците, добави президентът.

Адер заяви, че никакви опасения относно промяната на кодекса на труда "не могат да станат пречка за благословената Коледа на работниците, за мирните дни между двата празника и за спокойното посрещане на Новата година".

Съгласно одобрените от парламента на 12 декември изменения в трудовия кодекс работодателите имат право да искат от работниците да полагат доброволно до 400 часа извънреден труд годишно, което на практика възстановява шестдневната работна седмица. В същото време изплащането на сумите за извънредния труд може да се отлага до три години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа