Университети вдигат таксите с 20 на сто

Поскъпването на семестриалните такси в някои специалности продължава, една от тях е “Педагогически науки”.

Предложения за новата академична година качени за обществено обсъждане

Поскъпва обучението по педагогически, хуманитарни, социални, природни, технически, стопански и правни науки

Право - 900 лв., Изкуства - 1450 лв.

Средно 20 на сто по-високи семестриални такси за следващата академична година предвиждат част от университетите у нас. Това е залегнало в проект за решение на правителството, публикуван за обществено обсъждане.

По предложение на държавните висши училища и научните организации Министерският съвет утвърждава таксите, които ще заплащат 143 950 студенти и 4050 докторанти в редовна и задочна форма на обучение, уточниха от просветното министерство.

Поскъпването за следващата академична година - 2023/2024, касае основно студентите, които се обучават в специалностите от областите “Педагогически науки”, “Хуманитарни науки”, “Социални, стопански и правни науки”, “Природни науки”, “Технически науки” и “Здравеопазване”, посочиха от МОН.

Справка на “Труд news” показа, че тази година Великотърновският университет, например, е сред ВУЗ-овете, които отново вдигат таксите. Ръстът там е средно 15%. От 660 на 740 лв. се вдигат парите за “Педагогика” и “Педагогика на обучението по...”. Така стои положението и при “Философия”, “Филология”, “Администрация и управление” и др. От 760 лв. таксата за “Право” става 840 лв., както и за “Науки за земята”, “Математика” и “Информационни и компютърни технологии”. Увеличение има и при другите предлагани специалности.

В Югозападния университет “Неофит Рилски” обучението по “Педагогика” ще струва със 100 лв. отгоре - от 750 лв. то става 850 лв. В Русенския специалността също поскъпва - от 690 лв. на 780 лв. В ТУ-София също има малък ръст - от 630 на 670 лв. Там се вдигат и таксите по други специалонсти като “Метаматика”, “Компютърни науки” и др., сочат данните в предложения проект.

Така за специалностите от област “Педагогически науки” средният размер на таксата у нас следващата година се очертава да бъде 780 лв., за “Хуманитарни науки” - 750 лв., за “Социални, стопански и правни науки” - 900 лв.

Студентите в специалностите от областите “Природни науки”, “Математика и информатика” и “Технически науки” ще заплащат средно 870 лв., тези от “Аграрни науки и ветеринарна медицина” - 1000 лв., “Здравеопазване и спорт” - 1100 лв., “Изкуства” - 1450 лв.

Среден размер 

 

100 лв. разлика за година

18 защитени специалности

 

Средният размер на годишната такса за обучение в държавни висши училища за академичната 2023/2024 г. ще е 1050 лв.. Това е със 100 лева по-мако от настоящата, когато студентите плащат средно 1150 лв. Таксата за кандидатстването обаче се запазва и остава 50 лева.

Годишната такса за обучение на докторантите в държавните висши училища ще е средно 1300 лв. За кандидатстване в БАН и научните организации ще се плаща средно 40 лв. при средна такса за обучение на докторанти в размер на 650 лева за учебната 2023/2024 година.

Студентите в осем професионални направления и 18 защитени специалности са освободени от такси, припомнят от МОН. Професионалните направления са “Педагогика на обучението по...”, “Религия и теология”, “Математика”, “Физически науки”, “Химически науки”, “Химични технологии”, “Енергетика”, “Материали и материалознание”.

Съвет на ректорите в Пловдив

 

Събират предложения за бюджет на 40 ВУЗ-а

Време за нова стратегия

 

Съветът на ректорите се събра на заседание в Пловдив.

Решение как да бъде уредено финансирането на неизследователските университети у нас търси Съветът на ректорите. На заседание в Пловдив, на което присъства и просветният министър проф. Сашо Пенов, ръководителите на ВУЗ-ове разискваха актуалния модел на финансиране и варианти за оптимизацията му, така че 40 университета, които нямат статут на научноизследователски и за тях не са предвидени пари по Плана за възстановяване и устойчивост, да имат възможност за по-добър бюджет.

Идеи като това дали да се прибегне до консорциуми, сливания, създаване на лиги и др. ще събира Съветът.

По време на посещението си в Пловдив министър Пенов отбеляза, че настъпва време за нова цялостна стратегия за висшето образование с перспективи и за изследователски, и за приложни университети.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование