Уникален Исторически парк отвори врати край Варна (СНИМКИ)

Снимки: Цветан Томчев

Най-големият и първи по рода си културно-исторически и развлекателно-образователен парк от този тип в света вече е факт и отвори вратите си за посетители днес във Варненско.

В 11.00 часа откриха първата част от Историческия парк, който се намира в село Неофит Рилски.

В Историческия парк всеки посетител ще може да се докосне до най-старата цивилизация в света, ще може да посети тракийски дворец, ще изживее орфически мистики в три храма-гробници, ще посети ранносредновековно селище и български аул. Всичко това е обградено от 10 декара езера, две заведения и детска площадка.

Разположен в завършения си вид на над 700 декара площ на 33 км от град Варна, Историческият парк ще представи на всеки посетител интерактивно пътуване до 10 000 години назад във времето през петте епохи на човешката цивилизация.

Освен че можем да се разглежда, потапянето в историческата обстановка става буквално с преживявания - стрелба с лък, сечене на монети, участие във винен ритуал, изпробване на бойни умения, опитване на тракийска кухня с питки от лимец например, снимки с автентични древни облекла или пък с истински хищни птици.

Целта на Историческия парк е да се покаже величието на българския дух с неговата безгранична културно-историческа мощ. В него са поставени паметници на български владетели, върнали свободата по български земи на два континента - от Челе ди Булгария в Италия до град Тетюши в Татарстан. Отдалечени на 4 000 км един от друг, паметиците на Кубратовите синове Алцек и Котраг показват Българската империя на духа, която е владяла света преди повече от 1300 години.

 

Коментари

Задължително поле