Светът се сбогува с Windows 7 От 14 януари 2020 Microsoft спря техническата поддръжка

Дете увисна на 10 метра височина от лифт в Боровец, баща му го спаси

Борисов пристигна в Швейцария за участие в Годишната среща на Световния икономически форум (СНИМКИ)

Пенсионни фондове влагат пари в недвижима собственост

Есемес от „паяка”, ако ни вдигне колата (обзор)

Тръмп: Обвиненията за импийчмънт са оскърбление към конституцията

Русия е доставила на Турция повече от 120 ракети за системите С-400

Израелци и германци купуват ваканционни имоти у нас Предпочитат оферти с една спалня

Стаите за туристи с патентен данък и ДДС Трябва да подадат декларация в общината до 31 януари

8-годишно момче е сексуално насилвано и заснето с камера По случая е образувано досъдебно производство и са задържани две непълнолетни лица

Шефът няма право да налага глоби

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 21 януари 2020

Община Перник: До 10 дни градът ще започне да черпи вода от основния изпускател на язовир „Студена“

Корейският „Паразит” проникна и в американската актьорска гилдия Исторически успех за азиатското кино

Тежки присъди и за непълнолетни убийци (обзор) Премиерът Бойко Борисов се срещна с бащата на Андреа от Галиче

Уникална изложба в „Квадрат 500”: „България през стъклото на времето”

От половин година Фондация „Ценности” работеше по забележителен проект: подготовка на изложбата „България през стъклото на времето”, която да представи исторически, етнографски и географски детайли от българското културно наследство в началото на 20 век.

Проектът беше успешно финализиран и на 8 февруари 2019 г. беше открита фотоизложба в присъствието на над 200 столични интелектуалци, политици, хора на изкуството, сред които бяха президентът Петър Стоянов и премиерът Филип Димитров – знакови държавници от 90-те години. Широката аудитория ще може да се радва на изложбата до 7 април.

В експозето си Антонина Стоянова – председател на фондация „Ценности”, отбеляза: „Още от деня на замисъла ние пожелахме изложбата да бъде нестандартна по концепция и съвременна по реализация. Експозицията представя бита, нравите и душевността на нашия народ от началото на 20 век. Тук всеки може да намери документални изображенията, които да обогатят неговите представи, познания и емоционална същност. Тези артефакти дойдаха в родината ни благодарение на г-жа Надежда Близнаков. Нейният дядо – Марко Близнаков, е бил почетен консул на България в гр. Триест и е направил тези фотоси, за да може да представя красотите на родината си при своята дипломатическа дейност. Днес тези изключителни свидетелства се завърнаха у нас. Благодарим на Надежда Близнаков за това дарение – също на нейните дъщери – Кристина, Даниела и Николета, за този изключителен дарителски жест. Винаги ще бъдем благодарни, че оригиналните плаки остават при нас! Благодаря и на Ирина Дилкова, без която аз никога нямаше да се срещна с наследниците на Марко Близнаков в Италия и да науча тяхната родова история. Благодаря и на Магдалена Гигова, която беше моторът на проекта. А г-жа Нели Беширова финансира от начало докрай нашата дейност”.

Куратор на изложбата е д-р Райна Дамяни: „Екипът ни беше сплотен и работеше с голямо удоволствие в Националната галерия „Квадрат 500”, където си партнирахме с професиналисти. Еспозицията ще пътува по света. Дано тя върне авторитета на България пред Европа”.

Дигитализацията е дело на проф. Иво Хаджимишев, консултант-етнограф е Анелия Милушева.
„Помогнах една културна ценност да се върне в България. Надявам се, че всички българи ще помним миналото си, за да имаме бъдеще” – каза Нели Беширова.

Откриването на изложбата беше съпроводено с прожекция на документалния филм за Надежда Близнаков „Съкровище в сърцето” (автори: Милена Кънева и Ирина Дилков), в който въпреки достолепната си възраст тя разказва за дядо си, баща си и своето детство в България през 20-те години, емоцията й е завладяваща: „Радвам се, че доживях до 95 години, за да видя, че отново се говори за България. Добро утро и лека нощ! Обичам ви! Бих искала сега отново да уча български” – така завърши филмът, заснет в Италия.

Каква е предисторията? През 1999 г. италианската аристократка от български произход – Надежда Близнаков, дарява на първата ни дама и дипломат Антонина Стоянова семейна реликва, фотографски плаки, принадлежали на нейния дядо Марко Близнаков. Той е един от основоположниците на пристанищното дело в България, роден в Бургас, строил бургаското пристанище. Ерудираният българин е изпратен от цар Фердинанд на специализация в Италия. Там Близнаков среща и се влюбва в момиче от благородническо потекло – Петронила Венециани. Той става почетен консул в Италия и със стъклените плаки, които могат да бъдат наречени „дядото на диапозитива“, публично разказва за красотите на своята земя. С времето Близнаков се превръща в родоначалник на фамилия, дала на Италия цяла плеяда от дипломати. А благосклонната съдба изпраща като учител по английски на дъщерите му не кой да е, а легендарния писател, един от кръстниците на модерния роман – Джеймс Джойс.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.