Румен Петков: Върху ИК за извършени стотици промени и всички те са в противоречие с изискванията на Съвета на Европа и Венецианската комисия

Локацията е най-важна за луксозните имоти Новите купувачи са млади хора на добри позиции

Откриха колата на изчезналия българин на Санторини

500 лв. глоба за запален контейнер за смет

Повдигнаха обвинение на 19-годишния Алекс Иванов за убийството в Кюстендил

Започна монтажът на парковата мебел в градината „Кристал“

Инспектори на ИАРА спипаха бракониери, извадили от водите на Дунав 200-килограмова моруна (СНИМКИ и ВИДЕО)

Любо Киров и JEREMY? влизат „В час по интелектуална собственост“

„Хонда“ затваря завода си във Великобритания до 2021 г. 3500 души остават без работа

Автомобили тровят Пирин

„Галъп“: 60% от българите одобряват международната политика на Европейския съюз

Шефовете нямат право да глобяват работници при нарушаване на трудовата дисциплина

С цветя и песни Монтана се поклони пред Апостола на Свободата

До 1500 лв. помощ от фонд „Ин витро“ в Шумен

Младеж ще се труди в полза на обществото 400 часа заради притежание на антични монети

Уникална изложба в „Квадрат 500”: „България през стъклото на времето”

От половин година Фондация „Ценности” работеше по забележителен проект: подготовка на изложбата „България през стъклото на времето”, която да представи исторически, етнографски и географски детайли от българското културно наследство в началото на 20 век.

Проектът беше успешно финализиран и на 8 февруари 2019 г. беше открита фотоизложба в присъствието на над 200 столични интелектуалци, политици, хора на изкуството, сред които бяха президентът Петър Стоянов и премиерът Филип Димитров – знакови държавници от 90-те години. Широката аудитория ще може да се радва на изложбата до 7 април.

В експозето си Антонина Стоянова – председател на фондация „Ценности”, отбеляза: „Още от деня на замисъла ние пожелахме изложбата да бъде нестандартна по концепция и съвременна по реализация. Експозицията представя бита, нравите и душевността на нашия народ от началото на 20 век. Тук всеки може да намери документални изображенията, които да обогатят неговите представи, познания и емоционална същност. Тези артефакти дойдаха в родината ни благодарение на г-жа Надежда Близнаков. Нейният дядо – Марко Близнаков, е бил почетен консул на България в гр. Триест и е направил тези фотоси, за да може да представя красотите на родината си при своята дипломатическа дейност. Днес тези изключителни свидетелства се завърнаха у нас. Благодарим на Надежда Близнаков за това дарение – също на нейните дъщери – Кристина, Даниела и Николета, за този изключителен дарителски жест. Винаги ще бъдем благодарни, че оригиналните плаки остават при нас! Благодаря и на Ирина Дилкова, без която аз никога нямаше да се срещна с наследниците на Марко Близнаков в Италия и да науча тяхната родова история. Благодаря и на Магдалена Гигова, която беше моторът на проекта. А г-жа Нели Беширова финансира от начало докрай нашата дейност”.

Куратор на изложбата е д-р Райна Дамяни: „Екипът ни беше сплотен и работеше с голямо удоволствие в Националната галерия „Квадрат 500”, където си партнирахме с професиналисти. Еспозицията ще пътува по света. Дано тя върне авторитета на България пред Европа”.

Дигитализацията е дело на проф. Иво Хаджимишев, консултант-етнограф е Анелия Милушева.
„Помогнах една културна ценност да се върне в България. Надявам се, че всички българи ще помним миналото си, за да имаме бъдеще” – каза Нели Беширова.

Откриването на изложбата беше съпроводено с прожекция на документалния филм за Надежда Близнаков „Съкровище в сърцето” (автори: Милена Кънева и Ирина Дилков), в който въпреки достолепната си възраст тя разказва за дядо си, баща си и своето детство в България през 20-те години, емоцията й е завладяваща: „Радвам се, че доживях до 95 години, за да видя, че отново се говори за България. Добро утро и лека нощ! Обичам ви! Бих искала сега отново да уча български” – така завърши филмът, заснет в Италия.

Каква е предисторията? През 1999 г. италианската аристократка от български произход – Надежда Близнаков, дарява на първата ни дама и дипломат Антонина Стоянова семейна реликва, фотографски плаки, принадлежали на нейния дядо Марко Близнаков. Той е един от основоположниците на пристанищното дело в България, роден в Бургас, строил бургаското пристанище. Ерудираният българин е изпратен от цар Фердинанд на специализация в Италия. Там Близнаков среща и се влюбва в момиче от благородническо потекло – Петронила Венециани. Той става почетен консул в Италия и със стъклените плаки, които могат да бъдат наречени „дядото на диапозитива“, публично разказва за красотите на своята земя. С времето Близнаков се превръща в родоначалник на фамилия, дала на Италия цяла плеяда от дипломати. А благосклонната съдба изпраща като учител по английски на дъщерите му не кой да е, а легендарния писател, един от кръстниците на модерния роман – Джеймс Джойс.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.