Уорън фаворит сред US демократите

Фаворитите стояха по реда на номерата, но отдясно на ляво - Уорън, Байдън, Сандърс, сенаторите от Калифорния и Ню Йорк Камала Харис и Кори Букър.

Свалянето на Доналд Тръмп обединява противниците му

Възрастта на претендентите под въпрос

Дванадесет кандидати на американската Демократическа партия участваха в нощта на вторник срещу сряда в четвъртия си пореден телевизионен дебат, който трябва да помогне на избирателите и членовете на партията да изберат своя фаворит, който да се противопостави на президента Доналд Тръмп на изборите през 2020 г., предадоха световните агенции.

Още преди началото на срещата в град Уестървил, щата Охайо, който пословично винаги гласува за победителя в президентския вот, различни социологически проучвания дадоха все по-увеличаваща се преднина за сенатор Елизабет Уорън срещу бившия вицепрезидент на САЩ Джо Байдън. Последното според мнозинството от наблюдателите провокира него и всички останали претенденти да се концентрират нападките си срещу нея. Въвеждането на държавно гарантирано здравно осигуряване за най-бедните американци и увеличаването на данъците над най-богатите доминираха размените на реплики между Уорън и повечето кандидати, докато част от претендентите се съсредоточиха върху елиминирането на преките си конкуренти в надпреварата.

Контролът върху свободната продажба на оръжия в САЩ се превърна в основна тема на сблъсък между кметът на Саут Бенд, щата Индиана, Стийв Бутичеч и бившия конгресмен-демократ от Тексас Бето О`Рурк. Възрастта на тримата водещи претенденти за номинацията на демократите, Елизабет Уорън, Джо Байдън и Бърни Сандърс - и тримата над 70-годишни, също бе поставена под въпрос, който те отразиха със заучени реплики около личният им и професионален опит, коментират наблюдатели.

Коментари

Задължително поле