Управлява ли се Америка от двамата другари - Байдън и Алцхаймер?

След като президентът призова  да се вдигне летвата за държавния дълг на САЩ, обществеността се заинтересува от неговото психично здраве.

Всеки един автобус преди да излезе на работа по маршрута си трябва да премине задължителна техническа проверка. Защо президентът на САЩ се движи по политическия маршрут без медицински преглед? - зададе своя въпрос американското издание American Thinker.

Въоръжени със справочници за болестта на Алцхаймер, журналистите дистанционно провериха Байдън за признаците на старческа деменция.

Болестта на Алцхаймер е трагедия за възрастния човек и неговите близки. Но ако самият президент на САЩ страда от старческа деменция, това е бедствие за държавата. Излишно е да чакаме обективна информация от личния лекар на Байдън, а сега и от главния лекар на Белия дом, Кевин О'Конър. Освен клетвата да пази медицинската тайна, сега той е длъжен да пази и „държавните тайни“, припомня American Thinker. Списъкът със симптомите на болестта на Алцхаймер обаче не е тайна и всеки наблюдателен човек има правото да прави свои собствени изводи, като анализира поведението на „Сънливия Джо“.

В популярната брошура на Центърът за контрол и превенция на заболяванията „Десет тревожни признака за болестта на Алцхаймер“ първият симптом на заболяването е загубата на памет и необходимостта от постоянно сверяване със записките. Между другото забравата е характерният стил на Байдън, и той без записките на хартия не може да си спомни дори и най-елементарната информация. Специално, това беше много очевидно на пресконференцията за последствията от урагана Ида.

Друг признак на старческото слабоумие са трудностите при планирането на маршрута за придвижване и „неуспехите“ при изпълнението на рутинните задачи. Класика в тъжната политическа сатира стана епизодът, когато Джо Байдън се изгуби на зелена морава на път към борда на номер едно през март 2021 г. В крайна сметка той беше отведен до хеликоптера от неговите помощници и вицепрезидента Камала Харис.

Затрудненията с адекватното възприемане на пространството и мястото се наблюдават при Байдън, още когато беше в битността си на кандидат за президент на САЩ. През февруари 2020 г., говорейки на митинг в щата Южна Каролина (има и щат Северна Каролина), Байдън бодро заяви от трибуната, че съдбата на САЩ се решава „точно тук, в щата Северно-Южна Каролина". Също така, в разгара на предизборната кампания, в Байдън се наблюдаваха провали в разбирането му за времето - минало и бъдеще. По очевидни причини тогавашната демократична преса не се фокусираше върху „милите странности“ на „Сънливия Джо“.

Важен признак за старческото слабоумие е затрудненията в устната реч. Британският седмичник Sun през пролетта на 2021 г. обърна внимание на това, че почти всяка пресконференция на Джо Байдън се превръща в уморително мъчение както за самия президент, така и за журналистите. Байдън „мърмори несвързано пред камерите“, като периодично забравя какво говори, пише Sun. Изданието напомня, че САЩ са основен съюзник на Великобритания, поради което психическото състояние на президента на САЩ законно тревожи британците.
Друг симптом на болестта на Алцхаймер е невъзможността да се намерят обичайните за ползване вещи на обичайните места. Всички си спомнят момента, в който след реч в Дулут, щата Джорджия, президентът Джо Байдън се оплака в микрофона, че не може да си намери медицинска маска, а тя очевидно му стърчеше от джоба.

Резките и неоправдани промени в настроението също могат да показват развитието на старческо слабоумие. Тук е уместно да си спомним необяснимата агресия на Джо Байдън срещу репортера на CNN в Женева. „Нищо не разбираш!“, нахока Байдън журналистката Кейтлин Колинс след среща с Владимир Путин. Тази сцена направи много тягостно впечатление на всички присъстващи.

И накрая, най-характерните симптоми на болестта на Алцхаймер са безпомощност при решаването на проблемите, изчезването на способността за разумно мислене и трезвото оценяване на заплахите. Трагедията с евакуацията на военните и цивилните от Афганистан се случила само заради неспособността на Байдън да отговори адекватно на новопоявилата се заплаха, смята American Thinker. Нещо повече, неотдавнашното споразумение за изграждането на ядрени подводници за Австралия също е пример за липсата на здрав разум на президента на САЩ. Създавайки нов военен съюз, Джо Байдън пътьом унижи националната гордост на французите и лично Еманюел Макрон. Въпреки че, би могъл да представи „хапчето“ по различен начин или изобщо, като далновиден политик, да беше поканил и Франция в новия съюз.

Като цяло American Thinker заключава, че Джо Байдън показва почти всички признаци на болестта на Алцхаймер. В това състояние възрастният човек вече е недееспособен. Той трябва да си почива под постоянен лекарски надзор, а не да не се опитва да контролира Сената, федералното правителство и външната политика на САЩ. За какви заслуги един дълбоко болен човек има върховната власт в САЩ, казва политолога-американист Роман Староселцев.

- През първата година от управлението на Джо Байдън стана очевидно, че „сънливият Джо“ не е в състояние да изпълнява задълженията си на президент. Защо Конгресът не се опитва да го отстрани съгласно 25-та поправка към Конституцията на САЩ?

И наистина физическата слабост на Джо Байдън вече започна да се отразява негативно на международния престиж на САЩ. Дори съюзниците все по-често игнорират мнението на „хегемона“ по най-различни въпроси, които преди това не можеха да си позволяват. Геополитическите съперници на САЩ, като Русия и Китай, като цяло започнаха да изграждат своето бъдеще, без да се съобразяват с Америка.

Междувременно в самите САЩ се разви двойствена ситуация и тя може да бъде наречена „капана на Байдън“. Лидерите на демократите в Конгреса и в Сената се нуждаят от слаб президент, така че безпроблемно да прокарват своите закони. Ето защо те изтласкаха Джо Байдън на президентския пост като „чучело“. А републиканските конгресмени и сенатори са ужасени от най-лошия сценарий: действащият вицепрезидент Камала Харис да стане президент на САЩ. Така че Байдън ще бъде реанимиран до последно и така той ще е удобен за всички в САЩ, макар и по различни причини.

(Превод за "Труд" - Павел Павлов)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения