Урсула към Борисов: Уверявам ви, че България се чува в Брюксел (ОБЗОР)

"Искам да ви уверя, че България се чува в Брюксел". Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на срещата с граждани в Пловдив, организирана от ГЕРБ – СДС.

Над 7000 души, привърженици на формацията, дойдоха на крака, за да зърнат европейските лидери. За събитието пристигна и председателят на ЕНП Манфред Вебер.

Цялата реч на Урсула фон дер Лайен:

"Скъпи Бойко, скъпи Манфред, скъпи приятели от ГЕРБ, и, разбира се, скъпи кандидати за европейските избори, радвам се да бъда тук с всички Вас! За мен е особена чест да говоря пред вас в ден, когато отдаваме почит към паметта на националния ви герой Христо Ботев, който е загинал на вчерашния ден преди почти 150 години. Поетът, който се бори, живя и умря за свободата и независимостта на България. 
 
Благодаря Ви, скъпи приятели, че имам честта да бъда с Вас на този специален ден! Римският амфитеатър със спираща дъха красота е мястото, на което се срещаме тази вечер. Този амфитеатър е бил величествен свидетел на историята през вековете. Той е и доказателство, че хората винаги са копнели за изкуство и култура. Бях впечатлена да видя днес колко древен и многолик е Пловдив. Пловдив е първият български град, който бе обявен за Европейска столица на културата през 2019 г. Това е постижение, с което всички можете да се гордеете.

През септември 2019 г. България бе едно от първите ми посещения в качеството на определена за бъдещ Председател на Европейската комисия. Все още пазя много скъпи и ярки спомени от това посещение.
 
Бойко ми разказа с гордост историята за толерантността на българите. Ярък символ за нея се намира всърцето на центъра на София: В рамките на 1 квадратен километър са разположени православна църква, синагога, джамия и католическа църква.
Всичките една до друга! Това символизира силния дух на толерантност на България и Европа. Но ние също така помним, че не винаги е било така. Ето защо бащите и майките основатели на Европейския Съюз, са заложили европейските ценности в нашите договори.

Но днес тези ценности отново са застрашени от екстремисти и демагози. Независимо дали става дума за екстремисти от крайната левица или от крайната десница. Независимо дали става дума за „Алтернатива за Германия“ в Германия, за “Национално обединение” във Франция, за „Конфедерация“ в Полша или за „Възраждане“ тук в България. Имената може да са различни, но целта им е една и съща: Те искат да погазят ценностите ни и да разрушат нашата Европа. Но ние от ЕНП никога няма да позволим това да се случи. Защото “Съединението прави силата!”

 Скъпи приятели, “Съединението прави силата” беше девизът на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.  А “Заедно” бе мотото на Пловдив като първата за България Европейска столица на културата.  Тъкмо за нашето европейско “Заедно” бих искала да говорим тази вечер. 
 
Когато действаме заедно. Когато Европа е единна. Можем да преместваме планини. За една силна Европа. Българският национален герой Христо Ботев е казал:
 
“Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира”.  

Свободата, независимостта и суверенитетът винаги са били мечта и копнеж на хората. И днес това важи с пълна сила за народа на Украйна. От България бързо се стига до украинската граница. Прекосявала съм тази граница безброй пъти от началото на руската военна агресия. И това, което виждам от другата страна, е бруталната действителност на войната и страданието на невинни хора. Никой не желае мир повече от украинския народ. Той се бори за земята си и за нашата сигурност. Не бихме могли да се мерим с тяхната саможертва, но това, което можем да сторим, е да бъдем рамо до рамо с тях дотогава, докогато е необходимо. И Украйна може да разчита на нас винаги. 

Скъпи Бойко, бих искала да благодаря на теб,  да благодаря на нашите приятели от ГЕРБ и на българския народ, за това, че от все сърце подкрепихте и продължавате да подкрепяте Украйна. Военната техника, която предоставяте, може незабавно да бъде използвана от украинците на бойното поле срещу руския агресор.

Това е от изключително значение за съпротивата на Украйна. Но също така и за сигурността на  Европа. И Европа е благодарна за това. Но сигурността на Европа означава също така заедно да направим повече за нашата собствена отбрана. Нашата цел трябва да е ясна: Европа трябва да отделя за отбрана повече, по-разумно и по-европейско. Имаме нужда от силна европейска отбранителна индустрия. И аз знам, че България може съществено да допринесе за това. Европа трябва да е способна да се отбранява и да защитава гражданите си. Ето защо се нуждаем от един истински Европейски съюз за отбрана. Ето защо в следващия мандат ще определя и Комисар по отбраната!
 
Отново заедно, успяхме да приемем Пакта за миграция и убежище. С този пакт
ние укрепваме още повече външните граници на Европа. Осигуряваме по-бързи и опростени процедури. Но само това не е достатъчно. Каналджиите и трафикантите печелят милиарди. Те лъжат хората,
ограбват ги и ги товарят на негодни за плаване гумени лодки. Крайно време е да предприемем по-строги мерки срещу този вид организирана престъпност.

Казано направо: Ние изпълнихме международните си задължения в миналото, правим го и днес и ще го правим и в бъдеще. Но ние – европейците - решаваме кой да дойде в Европа и при какви обстоятелства. А не каналджиите и трафикантите!
 
Накрая, трябва заедно да укрепим конкурентоспособността на Европа. Трябва да улесним бизнеса. Това означава по-малко бюрокрация, по-опростени и по-ускорени процедури. Трябва да осигурим на компаниите свободата да въвеждат иновации и да създават добри работни места. Ето защо ще съкратя 25% от бюрокрацията. Имаме нужда от по-прости и по-бързи процедури, за да ускорим темпото и улесним работата на фирмите.
 
Скъпи приятели, това важи и за нашите земеделски производители и за селските райони. Както виждаме тук в Тракийската низина тук около Пловдив. Българските сладки череши или сочните розови домати са популярни из цяла Европа. Разговаряла съм с много земеделски стопани по време на кампанията ми.  Аз знам за предизвикателствата, пред които са изправени те. Искам да бъда много ясна – ние ще продължим да подкрепяме нашите земеделски производители. Те полагат тежък труд, за да произведат качествена храна, която ние да консумираме.

И тях ги е грижа за опазването на природата. В техен интерес е, те изкарват прехраната си чрез земята. Затова трябват да им осигурим подобаващо стимули и подкрепа! Поех инициативата за създаване на стратегически диалог с европейските земеделски стопани. Заедно и изслушвайки се един друг можем да постигнем целите си. ЕНП винаги ще бъде на страната на нашите земеделски стопани!

Скъпи приятели, изминаха 17 години от присъединяването на България към Европейския съюз. И ние виждаме всеки ден каква история на успеха е това. За 6,5 милиона българи. Но също така и за 450 милиона европейци. Всеки ден. Успех, който постигнахме заедно. Искаме да напишем заедно и следващата глава от тази история на успеха. Искаме да завършим изграждането на нашия Съюз!
 
Затова искам да ти благодаря, скъпи Бойко, за това, че постави държавите от Балканите  на първо място в политическия дневен ред по време на Българското председателство на Съвета на ЕС. Днес не само балканските страни, но и Украйна, и Молдова са част от тази история. Тъй като всички знаем:

Една по-голяма Европа е една по-силна Европа. Скъпи приятели, искам да Ви уверя, че гласът на България се чува в Брюксел! И ние в Брюксел се вслушваме във вас. Скъпи приятели, до изборите остават 7 дни. Трябва да насърчим хората да излязат да гласуват!

Нека се изправим рамо до рамо в името на просперитета, в името на сигурността и на демокрацията. И преди всичко, скъпи приятели, да се изправим рамо до рамо в името на Европа. Да живее Европа!"

Следете Trud News вече и в Telegram
Избори 2024. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика