Вълна от недоволство, след като Лайен предупреди Италия преди изборите за последствия, "ако се отклони от демократичните принципи"

Ръководителката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди Италия с последствия, ако се отклони от демократичните принципи, предадоха световните агенции. Това бе възприето като почти незавоалирана заплаха към крайнодесните партии в десния предизборен блок, който се очаква да победи на изборите в Италия в неделя.

По време на изказване в Принстънския университет Фон Дер Лайен заяви, че ако което и да е демократично правителство изрази желание да работи с ЕК, то двете страни ще работят заедно. "Но ако нещата се насочат в трудна посока, ние имаме средства за действие", добави тя  и припомни случаите с Полша и Унгария.

"Какво е това, заплаха ли е?", коментира в Туитър лидерът на крайнодясната партия "Лига" Матео Салвини. "Уважение към свободния, демократичен  и суверен вот на италианския народ", допълни той.

"Това беше една долна заплаха. Едно нежелано нахлуване. Тази госпожа представлява всички европейци, заплатата й се плаща от всички нас и това беше отвратителна и арогантна заплаха", заяви още той.

Салвини допълни, че депутатите от партията му в Европейския парламент ще внесат искане за вот на недоверие на Фон дер Лайен.

"В неделя италианците гласуват, а не бюрократите от Брюксел, ако аз бях председател на Европейската комисия, аз щях да бъда по-обезпокоен за енергийните сметки", каза Салвини.

Говорейки за Италия и споменавайки Унгария и Полша, Фон дер Лайен очевидно визираше препоръката на ЕК комисия да се суспендира изплащането на Унгария на 7,5 милиарда евро от европейските средства за възстановяване на икономиката след пандемията. ЕК препоръча това заради недостатъчни усилия  на Унгария в борбата с корупцията, съобщава БТА.

https://www.facebook.com/watch/?ref=external&v=449519483649454

ЕК въведе подобни финансови санкции преди две години в отговор на онова, което според нея е равносилно на подкопаване на демокрацията в Полша и Унгария. По повод изказването на Фон дер Лайен за Италия Ерик Мамер, говорителят на ЕК, заяви, че тя не е искала да се меси в италианската политика. "Тя подчерта ролята на ЕК като гарант на европейските договори по отношение на върховенството на закона".

Мамер бе запитан и за изказванията на Берлускони относно офанзивата на Путин в Украйна. Той каза, че няма коментар по тях.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа