Ускоряват строежа на „Северен поток 2”

Газопроводите ще заработят въпреки наказателните мерки на Вашингтон, отсече Лавров

Швейцарско-холандска компания временно спря работа по тръбата

Nord Stream 2 AG - операторът на проекта за газопровод „Северен поток 2”, обяви, че ускорява довършването му и че с партньорите ще работят за завършване „в максимално кратки срокове”, за да се гарантира сигурността на доставките на енергоносители в Европа.

Изявлението бе направено след като САЩ наложиха санкции на компаниите, участващи в проектите за газопроводите „Северен поток 2” и „Турски поток”. Което пък принуди швейцарско-холандската компания Allseas - дългогодишен партньор на „Газпром” и световен лидер в полагането на тръби под водната повърхност, да прекрати довършителните работи на „Северен поток 2”. От Allseas поясниха само, че спират временно работа, докато „получим нужните нормативни, технически и екологични разяснения от властите на САЩ”.

US санкциите станаха реалност в петък, когато президентът Доналд Тръмп подписа бюджета за отбрана на САЩ, в който са заложени наказателните мерки. Те влизат в сила незабавно и предвиждат пълно блокиране на всички активи в САЩ на съответната компания, забрана да се прави бизнес с нея и затваряне на границите на страната за нейни представители.

Как Nord Stream 2 AG планира да ускори строежа на газопровода не бе съобщено, но според експерти работата на Allseas ще бъде поета от руската баржа за полагане на тръби Fortuna.

Вчера руският външен министър Сергей Лавров увери, че „Северен поток-2” и „Турски поток” ще заработят въпреки американските санкции. Както и че Русия скоро ще отговори на тези санкции.

Коментари

Задължително поле