Ускоряват строителството (обзор)

Строителството може да ускори икономиката и да намали безработицата, категорични са коалиционните партньори.

Ново саниране при 30% пари от собствениците

Инвестициите само във ВиК сектора ще бъдат 2 млрд. лв., каза вицепремиерът Томислав Дончев

Строителните обекти в държавата ще бъдат ускорени, за да се стимулира икономиката и да се намали безработицата. Това обясни след среща на Коалиционния съвет в Министерски съвет съпредседателят на Обединени патриоти Валери Симеонов. Той подчерта, е държавата ще предприеме мерки за ускоряване на строителния процес. И уточни, че основно става въпрос за инфраструктурни обекти като построяването на магистрала “Хемус”, на пътя от Ботевград през Монтана до Видин, обхода на Бургас и тунела под Шипка. Ще продължи работата и по описаните и нуждаещи се от спешно обновяване мостове и виадукти, а за ремонт на язовирите има отделени 500 млн. лв., стана ясно от думите на Симеонов.

Цялата инвестиция, която ще бъде направена във ВиК сектора, е близо 2 млрд. лв., уточни вицепремиерът Томислав Дончев. И допълни, че проектите, които ще бъдат стартирани в тази област, ще бъдат различни и изпълнявани както от малки, така и от големи компании.

Ускоряване на строителството е част от политиката на кабинета за осигуряване на работни места, тъй като само за месец от началото на епидемията 170 хил. души са загубили работата си.

На Коалиционния съвет е постигнато споразумение да се удължи срокът на строителство в националните курорти с един месец - до 15 юни. Като освен това общинските съвети ще могат да приемат решения и за още по-голямо удължаване на разрешения строителен сезон, като Симеонов горещо препоръча на местните власти да го направят.

По време на съвета е коментирана и възможността да бъде обновена Националната програма за енергийна ефективност. Според коалиционните партньори обаче, ако това се случи, санирането вече няма да е напълно безплатно, а хората ще трябва да платят поне 30 на сто от предвидените дейности по проектите.

Разговорите по част от мерките за подкрепа на икономиката и гражданите продължават, заяви още вицепремиерът Томислав Дончев.

 

Улеснение

Нови електронни услуги за бизнеса

Агенцията по заетостта пуска нови електронни услуги за работодатели, които търсят персонал от бюрата по труда. Работодателите могат да подадат заявката си за свободни места във фирмата и по електронен и по дистанционен път.

Подаването на заявка за свободните позиции може да стане чрез новата електронна услуга за работодатели на единния портал за електронни услуги на Държавна агенция “Електронно управление” или по електронен път чрез “Е-трудова борса” на сайта на Агенцията, а дистанционно чрез телефон или лицензиран пощенски оператор.

 

Слагат табели какви стоки не може да има в колетите

Следят превоза на горива като в шпионски филм

Забранено е изпращането на алкохол без бандерол

Стефан Кючуков

Превозването на горива, алкохол и цигари ще бъде следено като в шпионски филм. Камерите, които трябва да записват всички влизащи и излизащи превозни средства от акцизните складове ще имат функция да отчитат нарушение, ако бъдат преместени или обективът бъде зацапан. Това гласят промени в Правилника за прилагане на Закона за акцизите и данъчните складове, които са пуснати за обществено обсъждане. Камерите трябва да разпознават номерата на камионите и да засичат движение.

В офисите на куриерските фирми и в пощите може да сложат информационни табла за нещата, които е забранено да се поставя в колетите, гласят други промени в правилника. Забранено е изпращането с колети на алкохол без платен акциз, включително и на домашно вино и ракия.

Пощенските оператори трябва да създадат организация за уведомяване на клиентите за забраните, както и какви санкции може да последват при нарушение на правилата. Това може да стане с информационни табла в търговските обекти или чрез инструктиране на служителите, които да разясняват на клиентите съответните изисквания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика