Участници от цяла България и Европа идват за десетия Трабант фест в Търново

Участници от цяла България и Европа ще пристигнат във Велико Търново, за да се включат в десетия Трабант фест. Той е част от проявите по случай празника на болярския град-22-ри март. Това обявиха организаторите на традиционната проява доц. Милен Михов и Ивайло Антов.

Дефилето на двутактовите машини ще се състои на 16-ти март. Програмата на феста започва от 10.00 часа сутринта с регистрация на участниците до парка „Марно поле“, а всички автомобили ще бъдат паркирани пред Общината. Точно в 12.00 часа започва дефилето на трабантчетата по търновските улици. Обиколката включва бул.“България“, „Беляковско шосе“, пътен възел „Качица“, „Габровски“ и ще стигнат до новия паркинг под Царевец. Именно там ще се проведе състезанието по майсторско кормуване, а журито ще раздаде грамотите на най-добрите шофьори и участниците във феста.

И тази година се очаква във Велико Търново да пристигнат собственици на трабантчета от Румъния, Германия и Англия.

„Автомобилите всяка година се увеличават. Има реставрирани и тунинговани. Това е плод на многогодишен труд. Колегите използват зимния период да възстановяват автомобилите. Нашият фест е първият в страната за годината. Надявам се, че ще дойдат над 100 трабантчета. Всяка година идват нови хора“, сподели един от организаторите Ивайло Антов. Той е и собственикът на най-много от социалистическите возила. Вече има 85 трабантчета, а за последната година те са нараснали със седем. Той кандидатства и за Рекордите на Гинес, но все още очаква одобрение. Освен всичко друго Ивайло Антов колекционира и макети на трабантчета и от всеки модел има по две, колкото са и децата му, които също обожават немската марка.

А най-прясно реновираният „Трабант“ за предстоящия фест ще бъде този на народния представител доц. Милен Михов. Ремонтът на неговата кола започна на 15-ти септември и вече половин година се обновява, като за целта Ивайло Антов го разглобява на съставни части. Двутактовата машина вече е почти готова и със сигурност ще бъде сред участниците на дефилето в събота.

„Трабантът е произведен 1987-ма година. След феста отново ще потегли за София и ще бъде паркиран на жълтите павета пред Народното събрание“, сподели доц. Милен Михов, който е и основен организатор на феста. Той показа и макет на шоколадов „Трабант“, който закупил при последното си посещение в Брюксел. Споделя, че стои без проблем на стайна температура.

В същото време все повече стават мераклиите, които искат да се сдобият с Трабант. Цените им варират, като най-евтините са за около 200 лв., колкото е стойността им на вторични суровини. Реставрираните обаче се продават за по няколко хиляди лева. В немските сайтове могат да се намерят редки модели и за 15 000 евро, споделя Ивайло Антов, който е убеден, че двутактовите машини могат да бъдат и вечни стига да се поддържат добре.

„Най-скъпото в трабанта е гражданската отговорност. Аз предпочитам да карам седан, защото в комбито се вижда всички, а много често това, което оставяме там, е по-ценно от самото трабантче“, шегува се Ивайло Антов, който всеки път обещава, че няма да купува повече трабанти.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони