Учебната година завършва онлайн (обзор)

Министър Вълчев е провел редица дистанционни срещи, в които да бъде уточнено как да приключи годината.

Дистанционно оценяване за всички

В училище се връщат само седмокласниците и зрелостниците, за да се явяват на изпити

Много учители отказват да са квестори заради COVID-19

Учениците от всички етапи на системата ще завършат дистанционно, а седмокласниците и дванайсетокласниците ще бъдат в училище само за провеждане на Държавните зрелостни изпити и Националното външно оценяване. Това решиха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, членовете на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в образованието и представители на родителски организации.

Датите за изпитите ще бъдат конкретизирани в следващите дни при вземане предвид развитието на епидемиологичната обстановка, уточняват от МОН.

Към момента се очаква матурите да бъдат преместени с още седмица от обявените дати 30 май-1 юни, същото важи и за НВО за седми клас, което би следвало да е към в края на юни. „Във вторник ще определим и каква част от учебния материал ще влиза в изпитите”, съобщи пред „Труд” министър Вълчев.

Така предстоят още срещи, на които да се изясняват подробностите около провеждането на изпитите и дипломирането на учениците. „Остана да се решава как да се случат изпитите. Има предложение евентуално учениците да се явяват на тях в най-близката образователна институция. Освен това част от колегите учители изпитват страх, има повишено ниво на тревога около ситуацията. Много от тях над 55 години, дефакто отказват да са квестори. Трябва да има резерви, да има двойно повече кабинети, а това значи и двойно повече камери”, обясни пред „Труд” Юлиян Петров, председател на Синдикат „Образование”.

Участниците в срещата са приели в училищата да бъдат допускани и организирани индивидуални присъствени консултации за децата, които са пожелали, или преподавателите са преценили за необходими.

Провеждането на изпитите за 4. и 10. клас все още се обсъжда.

 

21 национални програми за образованието през 2020-а

Одобриха 20 млн. лв. за СТЕМ центрове

Отпускат и 250 лв. помощ за първокласници

Предложените 21 национални програми за развитие на образованието през 2020 година бяха одобрени от Министерския съвет. „Образованието, грижата за децата и за учителите са основни приоритети на нашето правителство. Въпреки ситуацията, в която светът се намира, ние продължаваме целево да финансираме този толкова ключов за нас сектор. На днешното заседание на МС отпуснахме 136 млн. лева за 21 национални програми за развитие на образованието през тази година. С тях ще се подпомага обучението в детските градини, в училищата и центровете за подкрепа на личностно развитие”, обясни във фейсбук премиерът Бойко Борисов след заседанието на кабинета.

Наред с 16 програми, които продължават и тази година, има и четири изцяло нови. Една от тях с най-висок бюджет от 20 млн. лв. е „Изграждане на училищна СТЕМ среда”. „Много силен акцент поставяме и върху изучаването на природни науки, математика, технологии. Отделяме средства по програмите за оборудване на модерни кабинети по тези науки, за експерименти и лаборатории за учениците, за създаване на цели центрове в училищата. Целта е да провокираме интереса на децата да се занимават и да избират технологични професии, защото те са ключови за нашето бъдеще”, уточни Борисов по повод заложеното в програмата изграждане на 160 модерни СТЕМ центрове в училищата.

Правителството отпуска и еднократна помощ от 250 лв. за 43 800 първокласници.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование