Стабилно е състоянието на пациента с коронавирус, настанен в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ В болницата са въведени най-строги противоепидемични мерки

Владислав Горанов: Новият лимит на дълга до 10 млрд. лева не е празен чек

ВМРО иска извънредното положение да е до 1 май

Трима нарушители бяха установени при 495 проверки за карантина

Йордан Цонев: Ако парламентът спре да функционира, това означава крах на държавността Д-р Адемов е добре, ДПС ще си плати тестовете, каза още депутатът

ДАЕУ пуска национален телефон за е-услугите

Мъж гърми с газов пистолет по коли в Монтана

Кабинетът одобри покупката на лекарства за COVID-19 от Китай Сделката е на стойност близо 630 000 долара

Пробите на всички депутати, с изключение на трима, са отрицателни

Възрастна жена се обеси след паник атака, че е болна от коронавирус

Китай обяви 4 април за ден на траур в памет на починалите от коронавирус

Пуснаха указанията за отсрочване на заеми Искаме разсрочване до 30 юни

Григор Димитров е дарил респиратори на болницата в родния си Хасково "Никога не съм забравял откъде съм тръгнал" казва тенисистът пред официалния сайт на ATP

Раздават пакети с храна на над 41 000 нуждаещи се

Алекс Петканова с гореща фотосесия по бельо Домът ни прилича на моден подиум, написа моделката

Учениците от Джулюница се включиха в инициативата „Лесовъд за един ден”

И тази година ученици от Община Лясковец се включиха в инициативите, които служителите на Горското стопанство организираха по повод Седмицата на гората. Директорът на Териториално поделение Държавно горското стопанство – Горна Оряховица инж. Мирена Татарджийска, заедно със своя екип, създадоха за децата от Джулюница забавен и поучителен празник, който премина под наслов „Лесовъд за един ден“.

Тази година Седмицата на гората протича от 1 до 7 април и мотото е „140 години история и традиции в грижата за бъдещето на гората”. С много мероприятия протича професионалният празник на служителите, които ежедневно и неуморно се трудят за опазването, стопанисването и възобновяването на гората. „Това е най-значимото събитие в годината за всички нас”, сподели инж. Татарджийска и изрази благодарност към своя екип: „Благодаря за професионализма и всеотдайността, на всички вас, които се грижите за благото на българската гора и работите за нейното съхранение и развитие. Това е празник не само на нас лесовъдите, но и на всички граждани, които с действията си дават своя личен пример за опазването на нашето национално богатство”.

Една от инициативите на Горското стопанство в седмицата на професионалния празник бе „Лесовъд за един ден” и тя се състоя в разсадника в село Джулюница, като в събитието се включиха близо 50 ученици от първи до четвърти клас на училището в селото ОбУ „П. Р. Славейков”. Лесовъди и деца и учители от джулюнското училище участваха в инициативата, която премина под формата на интересни лесовъдни игри. Децата научиха повече за дървесните видове, за залесяването, за горските животни, за различните видове растения и дървета в България.

В проявата, посветена на Седмицата на гората, джулюнските деца залесяваха заедно с горските служители и им беше особено интересно. Малчуганите се включиха в разнообразните игри, които лесовъдите им бяха подготвили и всеки от тях получи много подаръци – шапки, изработени от дърво медали, тефтери и по фиданка източна туя, а за всеки клас имаше по фиданка едроразмерна западно-смарагдова туя и пет броя червен американски дъб за училището. Разделени по групи, децата участваха в творческа работилница и в игрите „Познай животното”, „Равновесие в природата”, „Звуци в природата”, в игри, свързани със засаждането, определянето възрастта на дървостоя по отсечена шайба и други. Най-много ентусиасти имаше за засаждането и поливането на дръвчета, а най-впечатляващ момент за всички беше изкопаването на пръстта със специалния инструмент колесов меч.

Своите талант и арт-умения децата заявиха в най-интересната от всички игри – изработка на декоративни пана с материали от природата, а именно – клонки, мъх, шишарки, лешници, листа, семена и други. Тази изява на децата имаше състезателен характер и от 33 красиви пана бяха избрани трима автори, които получиха специални предметни награди. На първо място с най-красива творба е Димитър Димитров от ІV клас, който нарече паното си „Горско човече”. Първокласниците отсрами малката Мирослава Николаева, заела второ място с „Елова гора”, а трети се класира четвъртокласникът Станимир Колев с „Многоцветна градина”.

Като лесовъди за един ден възпитаниците на училището имаха възможност да обогатят познанията си за гората и за работата на горските служители в нашия регион, да разберат, че в разсадника край родното им село се произвеждат хиляди фиданки, че служителите ежедневно полагат грижи за опазването на гората и ред други интересни неща за лесничейската професия. Възрастните пък не скриха очакванията си, младите лесовъди да станат утрешната смяна в горските стопанства. Преподавателите пък видяха в инициативата възможност децата да се откъснат от изпълненото с технологии ежедневие, а знанията за гората определиха като основа на екологичното възпитание и образование. Тази инициатива съвсем не е първо докосване за джулюнските деца до изучаването на природата. Децата на Джулюница от години имат училищна лаборатория и доказателство за техните познания и изследователски нюх, е успешно реализирания им проект „Създаване на мултимедийна лаборатория за събиране на база данни за местния хабитат”. С изпълнението на този проект те имат вече солидни познания за биологичното разнообразие, имат натрупан опит в дейности като залесяване и зарибяване, както и в такива, свързани с опазване и популяризиране на биологичното разнообразие в родния край.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.