Ученици и студенти по право първи посетиха парламента (СНИМКИ)

Снимки: Денислав Стойчев

Ученици от 129 ОУ „Антим I“ и студенти по право от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бяха първите посетители на Народното събрание в Деня на отворени врати .

Посрещна ги зам.-председателят на парламента Емил Христов. „Всеки в сърцето си е готов да пази България независимо от всичко и да даде за нея онова, което са дали дедите ни“, каза Христов.

Децата от столичното 129-то училище призоваха от пленарната зала на Народното събрание депутатите да взимат мъдри решения, да се гордеят с историята на България и да се гордеят, че са българи.

Емил Христов показа на учениците оригиналите на Търновската конституция и на "Сребърната конституция", издадена заради приети промени в основния закон на 9 юли 1911 г. и наричана така за това, че корица й е от ковано сребро с позлата.

По думите на Христов Търновската конституция е най-доброто от европейската мисъл тогава, а и много неща от нея са актуални и днес и с нея можем да се гордеем. „Знайте, че днес сте се докоснали до светиня“, каза той пред децата.

След обща снимка пред официалния вход на сградата Христов покани учениците да идват по-често в нея.

Народното събрание отваря врати за посетители по повод 139-ата годишнина от Учредителното събрание.

Коментари

Задължително поле