Ученици осъдиха шофьор, причинил смърт на пътя

снимка- Варненски окръжен съд

Единадесетокласници от средното училище с езиково обучение "Ал. С. Пушкин" във Варна влязоха в ролята на съдии, прокурори, вещи лица и адвокати. В Деня на отворените врати на Окръжния съд и Окръжната прокуратура под наслова "Съдебната власт отблизо" учениците участваха в симулиран съдебен процес.

Сред старателна подготовка, продължила половин месец под ръководството на съдия Яна Панева от Наказателно отделение на Окръжния съд, гимназистите проведоха съдебно следствие за причинена смърт по непредпазливост при пътно произшествие. Процесът се проведе при препълнена зала, в която присъстваха много възпитаници и преподаватели на гимназия. Съдебният състав призна за виновен 19-годишния подсъдим, който карайки с превишена скорост и преминавайки на червен сигнал през кръстовище е причинил смъртта на своя спътник и приятел.

За деянието подсъдимият бе наказан условно - с 3 г. лишаване от свобода, отложени с 5-годишен изпитателен срок и вето да управлява автомобил за срок от 3 г. На финала участниците в процеса споделиха, че са добили по-ясна представа за правораздаването и за трудната задача да решаваш нечия съдба. Учениците получиха удостоверения от ръководителите на съда и прокуратурата Марин Маринов и Радослав Лазаров, а за всички присъстващи имаше подарък - действащата Конституция. В сряда двете институции ще посрещнат студентите от специалност "Съдебна администрация" в Икономическия университет. Бъдещите съдебни служители ще направят информационен тур в палатата и ще научат повече за функциите и спецификата в работата на отделните служби и звена.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони