Ученици от Търново се класираха на национално състезание по химия

Отборът на шестима възпитаници на Природо-математическата гимназия /ПМГ/ „Васил Друмев“ във Велико Търново се класира на второ място в Националното състезание по химия и опазване на околната среда, което се проведе от 21 до 23 април в Ловеч. Две момичета и четири момчета от 11 и 12 клас на елитното школо пребориха много сериозна конкуренция от връстниците си от Варна, Плевен, Пловдив, Стара Загора и се наредиха с разлика от 1,3 точки след химиците от Националната природо-математическа гимназия в София.Възпитаниците на преподавателката по химия Виолета Костова участваха в състезанието, разделено в две части- с тест от 40 въпроса и с 10 задачи от областта на органичната, неорганичната, аналитичната и биоорганичната химия.

„Задачите бяха сложни и сериозни, за сравнение – кандидатстудентският изпит по химия за медицинските специалности във ВУЗ-овете е много по-лесен от това състезание", коментира Виолета Костова.

Тя подчерта, че нивото на задачите е надхвърляло задължителната подготовка в училище, а е с ниво на материала в профилирани паралелки.

„Тази година наистина сме много щастливи, тъй като в отборното класиране сме втори в цялата страна", подчерта Костова.

Освен това шестимата и още две възпитаничка на търновската математическа гимназия, са завоювали престижни места и на индивидуално класиране.

Лауреатите на националната олимпиада Васил Иванов, Преслава Цанева и Йордан Долчинков са заели съответно първо, трето и девето място. Денислав Станчев се е класирал на четвърто място, Свилен Петров- 26-то място и Ралица Златанова – на 17-то място. Освен отборните състезатели, от ПМГ са участвали индивидуално още и Елица Добрева и Анна Дикелова, които също са се представили силно.

В тазгодишната национална олимпиада по химия, която се проведе през март, лауреати са станали общо четирима ученици от ПМГ „Васил Друмев“. Това са дванадесетокласниците Васил Иванов, Преслава Цанева и Йордан Долчинков, и единадесетокласникът Денислав Станчев.

Така в разширеният национален отбор по химия, 40% от учениците са от великотърновската гимназия. Тримата зрелостници придобиват и студентски права. Всичките лауреати преминаха десетдневно обучение по химия в София, а на 4 и 5 май ще участват в отборно контролно с теоретическа и практическа част.

Оттам ще се подберат най-добрите четирима ученика от България, които ще представят страната ни на международната олимпиада по химия в Тайланд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование