Учени от „Оксфорд”: Ваксината ни е безопасна за деца, чакаме становището от ЕМА

Докато се очаква становището на Европейската агенция по лекарствата, клиничните изпитвания на AstraZeneca върху деца спряха. Оксфордският университет изследва действието на препарата при над 200 непълнолетни доброволци – между 6 и 17 години.

В становище до NOVA учените обясниха, че нямат опасения дали ваксината е безопасна за деца, но спират изследванията си в тази област, докато казусът бъде разрешен. Много от експертите остават на мнение, че ползите от имунизацията с AstraZeneca са много по-големи от рисковете.

„Имаме данни за едно много леко повишение на честотата на този тип усложнение. Има най-много доклади за подобни случаи в Германия, а причините могат да са различни. Има известни спекулации, че може да се дължи на противозачатъчните медикаменти, които се предписват масово в Германия. Говорим само за няколко случая в рамките на милион. Независимо от тези данни ваксината продължава да бъде изключително сигурна”, обясни д-р Аспарух Илиев, който се е ваксинирал с първа доза от препарата преди седмица.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа