На 13 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за сряда, 13.11.2019

Повече от един тон пакети с кокаин събраха от атлантическото крайбрежие на Франция (ВИДЕО)

Чехия купува 12 бойни хеликоптера от САЩ

Тръмп и Макрон обсъдиха по телефона Сирия, Иран и срещата на върха на НАТО

Лекуваме се с по-модерни лекарства На извънредно заседание депутатите гласуваха финансовите рамки за НЗОК и ДОО (обзор)

Ураганен вятър в Далмация събори дървета и стълбове, вълните в морето достигнаха 6 метра (ВИДЕО)

КРИБ награди десетте най-добри бизнес лидери (СНИМКИ) "Мистър и Мисис икономика" са Атанас Добрев и Теодора Петкова

Луфтханза се съгласи на арбитраж в спора с кабинния персонал

Прокурист пое болницата в Пазарджик

Роман на Бойка Асиова излезе на турски език

Военни обезвредиха невзривени боеприпаси, открити в различни населени места в страната

Заплатите нараснаха с 11% за година Средното възнаграждение за септември е 1266 лв.

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 13 ноември 2019

Пентагонът обяви сроковете за изтегляне на американските войски от Сирия

Учени от Технически университет-Пловдив обсъждат идеи за съвместни проекти с 15 фирми

Учени от Технически университет-Пловдив обсъждат идеи за съвместни проекти с 15 фирми

Петнадесет компании и близо 100 ученици от професионалните гимназии в Пловдив, Асеновград, Карлово и Казанлък ще бъдат гости днес на Деня на специалността „Компютърни системи и технологии“ в Техническия университет в Пловдив.

За учениците и кандидат-студентите това ще е и Ден на отворени врати, защото те ще могат да разгледат всички учебни зали и лаборатории. Интересът на фирмите от IT сектора пък е голям, защото от Техническия университет-Пловдив те получават най-ценните си кадри: около 80% от завършващите бакалавърска и магистърска степен на образование започват работа в международни компании, а 20% работят в местни като „Олимекс“, „Орак инженеринг“ и др.

През тази учебна година специалност „Компютърни системи и технологии“ ще завършат 65 студенти. Данните, публикувани в рейтинговата система на висшите училища в България, показват, че новият набор компютърни специалисти от ТУ-Пловдив ще има  стартова заплата (среден осигурителен доход) над 1450 лева месечно. А развитието на IT сектора в Пловдив ще осигури интересна работа за повече от досегашните 20% от випускниците.

Организаторите от специалността „Компютърни системи и технологии“ са обявили следните акценти на днешната среща: кариери, осъвременяването на учебни планове и синхронизирането им с бизнеса, съвместна научно-развойна дейност и предстоящи национални и европейски програми. Според проф.д-р Гриша Спасов катедрата е направила голям задел от уникални научни изследвания и разработки, които ще представи днес на фирмите-партньори. Той е убеден, че финансирането на разработките може да бъде осъществено със средства от европейските програми. Върхови постижения на катедра „Компютърни системи и технологии“ са:

– най-високият рейтинг по специалността „Компютърна техника“ в България;

– двама мини-нобелови лауреати;

– рейтингът сред работодателите на завършващите в Технически университет-Пловдив е 82 на сто и е най-високият в страната;

– завършени са 3 проекта, финансирани от фонд „Наука“ с партньори от БАН и ТУ-София и 2 други проекта, в които катедрата в Пловдив е партньорска страна;

– най-младият доцент в България е от катедра „Компютърни системи и технологии“ на ТУ-Пловдив – това е доц. д-р Николай Каканаков.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.