Учени с тръстиков кораб изследват древните контакти между Египет и народите от Черно море

Експедиция АБОРА IV тръгва от Варна

Новата международна експедиция АБОРА IV тръгва в средата на юли от Варна по маршрута на Северния копринен път от Близкия изток през Черно море и Босфора до Егейско море. За основа на нейните изследвания ще служат сведенията на Херодот за търговските контакти между Древен Египет и народите по бреговете на Черно море и Източното средиземноморие. Това съобщи германският изследовател и ръководител на експедицията д-р Доменик Гьорлиц, който е и неин организатор заедно с норвежкия институт „Тур Хейердал“.

Плаването ще се извърши с модел на примитивен тръстиков кораб, който ще бъде построен в Белослав.

Строителството ще започне на 2 май, като за негов прототип ще бъдат използвани скални рисунки от Египет и Месопотамия. Работата ще бъде под ръководството на трима индианци от племето аймара, което обитава бреговете на езерото Титикака в Боливия. "Днес само тази народност притежава нужните умения да строи от тръстика", обясни д-р Гьорлитц.

Корпусът на кораба ще бъде дълъг 14 метра, широк 4 метра и висок 2 м. Всички части ще бъдат изработени в съответствие с изискванията на експерименталната археология. Екипажът ще се състои от 12 души -учени от Германия, Боливия, Холандия, Русия, САЩ, Турция, Гърция, Кипър.

От Варна ще участва Теодор Роков от Археологическия музей, както и представители от Медицинския университет, които ще правят изследвания на участниците по време на плаването. Очаква се кръстник на кораба да стане най-големият син на норвежкия етнограф Тур Хейердал, прочул се с експедицията със сала "Кон-Тики". По предварителни прогнози плаването ще продължи 3 месеца, през които ще бъдат преминати 3 хиляди километра.

Община Варна и кметът Иван Портних подкрепят и ще съдействат изцяло на експедицията АБОРА IV и изследователския екип. Градоначалникът подари на д-р Доменик Гьорлиц реплика на съкровището от Варненския халколитен некропол.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони