Училище за спектакли 2017 - Пловдив стартира с покана към българските артисти

Общинска фондация „Пловдив 2019“ отправи покана към артисти от цялата страна за участие в "Училище за спектакли – Пловдив 2017" с фокус река Марица и остров Адата. Обучението е безплатно и е предназначено за изграждане и развиване на умения, свързани с основни техники от сценографията, аудио-визуалните изкуства, работа с огън, пърформанс и инсталация.

Фондацията дава възможност на 15 индивидуални артисти и творци от сферата на визуалните и изпълнителските изкуства да се включат в обучението, което ще се проведе от 30 септември до 7 октомври в Пловдив. Основно изискване към кандидатите е да са от България, като не е задължително да са постоянно пребиваващи в страната, да имат интерес към проекти за открити пространства и да владеят английски език, а крайният срок за кандидатстване е 31 юли.

Осемдневното обучение ще се проведе в две части. Първата е с акцент върху теорията и усвояването на основни техники в изграждането на творчески проекти на открито. В нея гост-лектори ще представят опита си от различните области. Продуцентите Лиз Пю и Роб Хил заедно с Алексис Джонсън, директор обучения от водещата организация в проекта „Училище за спектакли“, ще споделят опита на британските специалисти в артистични практики на открито.

Към лекторите от пловдивска страна ще се включат дигиталният артист Петко Танчев, Весела Статкова, преподавател в специалност „Сценография“ на АМТИИ, сценографът Мария Койчева и актьорът Герасим Дишлиев. През втората практическа част от обучението участниците ще имат възможност да посетят остров Адата, чието обживяване чрез артистични намеси е ключов проект в програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019”.

В последния ден на училището участниците ще пренесат опита и преживяванията на острова в центъра на града и ще ги пресъздадат в инсталация пред сградата на Военния клуб на площад „Централен”. Проектът "Училище за спектакли - Пловдив" е първият финансиран по програма „Творческа Европа”, който фондация „Пловдив 2019“ реализира в партньорство с Европейските столици на културата - Пафос 2017 , Каунас 2022 и кандидата от Ейре Лимерик.

Обучението в Пловдив е третото от петте поредни международни училища за спектакли (Schools of Spectacle), които се провеждат в цяла Европа от 2016 до 2018 г., ръководени от партньорската мрежа „Европейска академия за изкуства на открито”. Преди Пловдив домакини на проекта бяха Пафос – ЕСК 2017 и Каунас – ЕСК 2022. Водеща организация по проекта е Walk the Planк от Манчестър (Великобритания), а асоцииран партньор по проекта е Fidget Feet (Ирландия).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони