Училище ще приобщава етноси с дейности за 226 000 лв.

Шуменско училище ще реализира проект за работа с деца от етносите и техните родители. Снимка: Архив

Шуменското СУ"Сава Доброплодни" ще привлича деца от различните етноси и техните родители към образованието с проекта "Заедно живеем, учим, успяваме". Ще се работи с над 600 ученици от първокласници до абитуриенти и техните майки и бащи. С различни дейности трябва да се засили мотивацията на учениците от етническите малцинства, да се подобри общуването им, владеенето на български език и да бъдат създадени предпоставки за по-успешната им професионална, социална и трудова реализация. Школото ще има на разположение 226 803 лв. и ще си партнира с училищното настоятелство, община Шумен и фондация.

Родителите ще овладеят техники как да въздействат на децата си да преодолеят негативните нагласи към образованието. 13 клуба са формирани след допитване до децата и включват занятия по краезнание, изучаване на културата на етносите, дигитални технологии, развитие на умения за общуване, работа в екип, неконфликтно решаване на проблеми, фотография, изобразително изкуство, музика и спорт.

Училищното ръководство е установило, че във всеки клас, където има ученици от етническите малцинства, периодично възникват дефицити при подготовката и усвояването на учебното съдържание. Това понижава мотивацията на учениците и те попадат в риск за преждевременно напускане. Затова ще бъдат съставени програми за допълнителна работа по учебните предмети.

Предвидени са и индивидуални консултации на деца и родители с психолог. При подадена заявка от ученик или родител те ще бъдат насочвани за професионална подкрепа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони