Учим се от Китай как да задвижим икономиката

Български учени ползват опита на Китай за ръст на икономиката. Учени от Института за икономически изследвания при БАН присъстваха на тържествената церемонията по откриването на Третата международна изложба за внос в Китай и Международния икономически форум Хунцяо.

Президентът на Китайската народна република Си Дзинпин откри церемонията с реч за глобалната ситуация по разпространението на COVID-19 и развитието на китайската икономика и търговия в условията на пандемична криза. Като подчерта подкрепата на Китай за близо 150 страни в света за справяне с инфекционното заболяване чрез доставка на 179 млрд. броя маски, 1.5 млрд. защитни облекла, 443 млн. тестове и медицинско оборудване, той очерта приоритетите на КНР за удвояване на БВП на базата на нарастване на доходите и продължаване на курса на либерализация на търговията и инвестициите. Отчетено бе и съкращаванено на списъка със секторите, в които има забрана за внос и инвестиции, разкриване на нови пристанища с режим на свободна търговия и разширяване на електронната външна търговия. 

Един от най-важните инструменти за възстановяване на китайската икономика са радикалните мерки за подобряване на средата за инвестиции, подчерта китайският президент, перифразирайки китайската поговорка, че „който не е прекрачил китайската стена не може да претендира да е герой“.

По болезнената тема за реформа в Световната търговска организация (СТО) президентът Си Дзинпин и изказалите се ръководители на държави споделиха необходимостта от реформа в продължение на либерализацията и срещу протекционизма. Участниците подкрепиха и инициативата „Един пояс, един път“ - глобална стратегия за развитие, приета от правителството на Китай през 2013 г., която включва инфраструктурно развитие и инвестиции в около 70 страни и международни организации и се счита за опорна точка във външната политика на китайския президент.

В речта си президентът на Сърбия Александър Вучич посочи, че Сърбия е „най-големият приятел на Китай в Европа“, а министър-председателят на Унгария Виктор Орбан – че с политиката си на отвореност към Изтока 60% от новите инвестиции и 40% от новите работни места през последните 10 години в страната му са от този регион на света.

Министър-председателят на Испания Педро Санчес акцентира върху диспропорционалния ефект на кризата с COVID-19 върху страните. Като поздрави Китай за амбициозната цел за постигане на въглеродна неутралност към 2060 г., той подчерта, че реформите в СТО са необходими, за да се установят равни възможности на страните-членки и разширяване на достъпа до китайския пазар. 

Събитието се проведе дистанционно и включваше церемония по откриване на форума и дискусии в 5 паралелни сесии по теми като: „Отваряне, регулиране и бизнес среда“, „Изкуствен интелект и иновативно развитие“, „Реформа на СТО и споразумения за свободна търговия“, „Електронна търговия в дигиталната ера“ и „70-годишното развитие на Китай и изграждането на общност със споделено бъдеще за човечеството“.

Коментари

Задължително поле