Учители от цялата страна призовават: Дарете парите за букети за потопените села

Снимка: Булфото
След потопа в Карловско местните хора се питат как децата им ще тръгнат на училище, а в краища на България школа започнаха кампании за набиране на средства в помощ на колегите си.

На много места се самоорганизират за помощ, за да може децата в Карловско да тръгнат на училище

Чакат списък с учебници, помагала и пособия

Парите, които ще бъдат похарчени за букети за 15 септември, да бъдат дарени за потопените села в Карловско. Такива инициативи подеха в школа в страната, както и лично преподаватели, които искат да помогнат с каквото е нужно на училищата и детските градини след потопа.

Темата бе част от дневния ред на Националния съвет на синдикат “Образование”, който се състоя днес в присъствието на служебния министър на образованието проф. Сашо Пенов, съобщи за “Труд” председателят на синдиката Юлиян Петров.

Въпреки че няма инициатива на национално ниво, по места вече се организират. Най-сериозна кампания тече в Пловдивско. Там Математическа гимназия “Акад. Кирил Попов” призова: “Вместо цвете, дари надежда!”.

“Свързахме се с колеги от учебни заведения в общините Карлово и Марица и помолихме да ни предоставят списък с учебниците, по които работят, с учебни помагала и пособия, от които имат нужда”, каза директорът на гимназията Веселина Карапеева.

Към инициативата се присъединява и регионалната структура на Синдиката на българските учители. На самия 15 септември в Математическата гимназия ще се събират хранителни продукти, ученически пособия, консерви с храна, вода, както и ще се купят учебници за децата от засегнатите села.

Подобна е кампанията и на 125 Средно училище “Боян Пенев” в София. Те се решили да помогнат на наводненото читалище “Пробуда 1899” в село Каравелово. На първия учебен ден в двора на училището ще има поставени кутии, в които всеки ще може да дари за инициативата “Букет от съпричастие”.

Асеновградски училища също имат благотворителната инициатива в подкрепа на пострадалите хора, чиито домове потънаха в кал. “Цветя не взимай ти, а добро направи” е кампания на ОУ “Отец Паисий”.”Който желае, може да дари средства с цел подпомагане на пострадалите от пороите села в община Карлово”, казват от школото. Кутията за дарения е във фоайето им до 16 септември.

Призив към родителите да дарят парите за букет отправи и млад учител от варненска гимназия във фейсбук. “Нека създадем организация и подготвим кутия за дарения, в която да съберем сумата. Събраните средства ще преведем по дарителската сметка на община Карлово. Заедно можем, защото няма нищо по-силно от обединението!” Часове по-късно постът бе изтрит, но родители охотно подеха идеята с уточнението, че към дарението всеки може да прибави и цвете за любимия учител. Към момента няма официален призив от варненски училища децата да не носят букети на 15 септември.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование