Учредиха Европейска литературна награда " Димитър Димов"

Европейска литературна награда на името на големия български писател Димитър Димов беше учредена във Варна в навечерието на 110-та годишнина от рождението му. Тя ще бъде под патронажа на кмета на Варна Иван Портних, а инициативата е на Сдружение Международен Литературен Фестивал „Варна Лит“.

%d0%b2%d0%bd%d0%bb%d0%b8%d1%82Новината бе съобщена от Теодора Димова, дъщеря на писателя, по време на откриване на II издание на фестивала"Варна Лит".

"Творчеството на Димитър Димов носи духа на големия европейски роман, затова и наградата е европейска, а тя се учредява във Варна, защото част от действието на "Тютюн" се развива във Варна в един преломен момент. В "Роман без име" действието също се развива във Варна. Това е обяснение в любов към баща ми, към Варна и към морето", каза още Теодора Димова.

Според нея целта на Европейската награда "Димитър Димов" е да отличава романи с висока художествена стойност.Конкурсът ще има само една категория – роман, а наградата ще бъде 10 000 лв. Тя ще бъде връчена на български или чуждестранен автор, издаден в периода 1 януари 2018-31 декември 2018 г., обяви Свилен Спасов, един от инициаторите за създаване на конкурса.

„Нека си представим "Варна Лит" като тримачтов кораб. Едната мачта е посещението на автора в училищата. Втората мачта са срещите на автори с варненската общественост, където вече пораснали ученици, деца, ще имат възможност да се срещат с писатели, художници, артисти, режисьори и да поговорят за историите, които ги вълнуват. Третата мачта – най-важната, е да провокираме въображението и мечтите и смелостта на тези, при които влизаме в клас, на учениците. Искам да направим всички заедно така, че да са окрилени, да се научат да мечтаят", каза при откриването на "ВарнаЛит 2018 "писателят Захари Карабашлиев.

"Благодаря на всички, които подкрепят каузата "Варна Лит" - на Захари Карабашлиев, който е двигател на фестивала, на Теодора Димова, на Искра, на Ник, на варненските автори, на всички, за които "Варна Лит" е споделено преживяване. Радвам се, че в навечерието на Деня на детето – 1-ви юни, фестивалът отново ще даде силна подкрепа на грамотността, на словото, на духовността, и вярвам, че ще се наложи като традиция в културния календар на града ни", каза кметът Иван Портних.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България