Учредиха награда „Валери Петров”

По повод 99-годишнината от рождението на виртуоза на изящния стих Валери Петров в галерия-книжарница „София-прес” се събраха видни интелектуалци, издатели, журналисти и роднини на писателя, за да почетат неговото дело и да оповестят една благородна инициатива: по случай 100-годишнината на Валери Петров през следващия април ще бъде връчена Националната литературна награда „Валери Петров” в три раздела: поезия, драматургия и превод.

Както отбеляза проф. Иво Хаджимишев (зет на писателя), „ние, роднините, не сме алчни, нямаме претенции за означаване на негово име на улици, булеварди или издигане на паметници – ще бъдем безкрайно щастливи, ако тези награди се връчват на достойни писатели от новите поколения. За нас Валери е все още жив, като един равностоен член на нашето семейство.”

Инициативата идва от Съюза на българските писатели и издателство „Захарий Стоянов”, което през последните 15 години издаде цялото непреходно творчество на този безмерен талант. Реализирането на идеята ще бъде с подкрепата на организацията на евреите в България „Шалом”, Агенция „София-прес”, фондация „Нисим”, фондация, „Култура и медии”, читалище „Емил Шекерджийски – 1919” и др.

„До края на живота си той остана верен на хуманистичния идеал. Ние се гордеем с неговата поезия, гениални преводи и неповторима детска литература. Всеки носи в сърцето си част от неговото творчество. Като ученик аз многократно препрочитах „В меката есен”, а пред мене се разкриваше един неподозиран свят на поетическо вдъхновение. В стихове и пиеси той ни го предаваше с една незлоблива усмивка и желаеше да изгради един свят на добрите хора, които той наричаше „Хвърчащите хора” – каза Боян Ангелов – председател на СБП. За съвместния си път с поета от най-ранната си младост свои спомени сподели живият класик на българската литература Анжел Вагенщайн.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура