„Трейс“ изгради най-трудния участък от Коридор №10

Президентът Радев: Коментарите около срещите ми за процедурите по избор за главен прокурор са изкуствена драма

Медицинският надзор проверява случай с починал мъж с ХИВ Според пациентски организации няколко болници отказали да приемат британеца Крейг Харпър

„Слонът, моят приятел”, за когото всички плачехме Индийският филм взривяваше препълнените киносалони, хората го гледаха по 10 пъти

Психично болен мъж уби майка си в Хасковско, заподозряна е и сестра му

Земетресение на територията на язовир „Доспат“

Ивет Лалова спечели квота за Олимпиадата в Токио

Разследват петима, получавали неправомерно инвалидни пенсии в продължение на 10 години Лицата са на възраст между 68 и 70 години

От понеделник Гърция намалява ДДС и разсрочва данъчни задължения, касае и българи

Иван Хаджийски: Психология на нашето иманярство

Бети Уайт – щура тийнейджърка в тяло на 97 Актрисата е включена в рекордите на Гинес за най-дълга телевизионна кариера

Учредиха награда „Валери Петров”

По повод 99-годишнината от рождението на виртуоза на изящния стих Валери Петров в галерия-книжарница „София-прес” се събраха видни интелектуалци, издатели, журналисти и роднини на писателя, за да почетат неговото дело и да оповестят една благородна инициатива: по случай 100-годишнината на Валери Петров през следващия април ще бъде връчена Националната литературна награда „Валери Петров” в три раздела: поезия, драматургия и превод.

Както отбеляза проф. Иво Хаджимишев (зет на писателя), „ние, роднините, не сме алчни, нямаме претенции за означаване на негово име на улици, булеварди или издигане на паметници – ще бъдем безкрайно щастливи, ако тези награди се връчват на достойни писатели от новите поколения. За нас Валери е все още жив, като един равностоен член на нашето семейство.”

Инициативата идва от Съюза на българските писатели и издателство „Захарий Стоянов”, което през последните 15 години издаде цялото непреходно творчество на този безмерен талант. Реализирането на идеята ще бъде с подкрепата на организацията на евреите в България „Шалом”, Агенция „София-прес”, фондация „Нисим”, фондация, „Култура и медии”, читалище „Емил Шекерджийски – 1919” и др.

„До края на живота си той остана верен на хуманистичния идеал. Ние се гордеем с неговата поезия, гениални преводи и неповторима детска литература. Всеки носи в сърцето си част от неговото творчество. Като ученик аз многократно препрочитах „В меката есен”, а пред мене се разкриваше един неподозиран свят на поетическо вдъхновение. В стихове и пиеси той ни го предаваше с една незлоблива усмивка и желаеше да изгради един свят на добрите хора, които той наричаше „Хвърчащите хора” – каза Боян Ангелов – председател на СБП. За съвместния си път с поета от най-ранната си младост свои спомени сподели живият класик на българската литература Анжел Вагенщайн.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.