Файненшъл Таймс: Български град преобръща съдбата си

Процъфтяващият Пловдив се отърси от имиджа "Див Изток"

Обширен материал под заглавие "Български град преобръща съдбата си" публикува в броя си от понеделник авторитетното икономическо издание "Файненшъл таймс", а автор на статията е Керин Хоуп (Kerin Hope).

Кореспондентката за Балканите на водещия световен бизнес ежедневник е написала пространен репортаж за Пловдив, в който твърди, че вторият по големина град у нас е привлекателен за европейските инвеститори и се радва на дългоочаквано оживление.

Материалът е посветен на икономическото възстановяване на града под тепетата и е илюстриран със снимка на улични танцьори от арт-квартал "Капана".

В началото на статията е цитиран икономиста Георги Стоев от "Индъстри Уоч", който оценява на 4 млрд. евро инвестициите на чужди и местни компании от 2011 г. в "Тракия икономическа зона" край Пловдив.

"Икономическият и културен подем на града показва каква динамика има в развитието на бизнеса, когато има доверие сред инвеститорите. Всичко това помага за заличаване на имиджа на България, като част от "Дивия изток" след влизането й в ЕС и насърчава инвеститорите да разгърнат потенциала си в различни региони на страната", пише Хоуп.

"Подемът на Пловдив е още по-впечатляващ при сравнение с тежкото положение на южната съседка Гърция, която се бори с рецесията в своята икономика. Резултатите в Пловдив са нивото на безработица от 4.9 %, което е осезаемо по-ниско от националното от 8.1%, както и развитието на сектори като логистика, софтуер и производство на авточасти, които се предлагат на световния пазар", констатира авторът на "Файненшъл Таймс".

Коментари

Задължително поле