Фалират производители на зеленчуци

Българските производители на плодове и зеленчуци не могат да се конкурират с евтиния внос.

Внасят мед от Китай, Турция и Украйна, изкупуват българския по 3,20 лв. за килограм

Губим пазари на сливи

През 2024 г. повече от половината производители на зеленчуци няма да съществуват, заяви Цветан Цеков, председател на Национална браншова камара “Плодове и зеленчуци”. При внос от страни извън ЕС, където стандартите са други, няма как да оцелеем, обясни той.

В България има 120 хил. декара със сливи. Но традиционни за България пазари вече не купуват български сливи, защото има евтин внос от Украйна, каза Цветан Цеков.

За пропаднали площи от градушки и измръзвания са били обещани 20 млн. лв. Но вече четири месеца парите не стигат до фермерите, а официалното обяснение е, че няма кой да ги администрира, защото администрацията е била в отпуск, каза Цеков.

В момента няма никакво подпомагане за производителите на картофи. Това е сред причините за високите цени на картофите в магазините.

Внасят мед от Турция, Китай и Украйна, заявиха пчелари. Цените на меда са се сринали, а има залежала продукция от миналата година. Изкупната цена на меда е 3,20 лв. за кг, а себестойността на производството е 5,50 лв., обясниха от бранша.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика