Тодор Батков: Въпросът с оставката на Борислав Михайлов трябва да бъде решен на конгрес

Събота – ден на японските бойни изкуства Божество ками потегля с колесница от НДК

Петър Воденски: Военната операция на Турция в Северна Сирия беше неизбежна

Баща преби съученичка на дъщеря си в столично училище Причина за агресята е, че момичетата не си вдигали телефоните

Ангелкова: Подготвяме лято 2020 с оглед пренасочване на капацитета на „Томас Кук“ към другите големи туроператори

Енджи Касабие ражда у нас

Как всяка жена може да стане красавица?

Протести и сблъсъци в Барселона след изпращането в затвора на лидери на каталунските сепаратисти

Слънчево време и днес Температури до 26 градуса следобед

СЕМ решава за предсрочното освобождаване на директора на БНР Светослав Костов

Тръмп призова Италия да увеличи разходите си за отбрана

Американски боксьор почина четири дни след тежък нокаут

Евролидерите обсъждат днес Брекзит и бюджета на ЕС

Как се храни Брад Пит

Фалшива паника с храни „второ качество“ Стоките в Германия и Австрия по-евтини заради по-нисък ДДС

Няма двоен стандарт при храните, които се предлагат у нас и в Европа. Това показа проверката на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Изводите на експертите са категорични – “констатираните различия в някои от стойностите при лабораторното изпитване са несъществени и са в рамките на допустимите отклонения”. Такова е заключението от изследването на физикохимичния анализ на млечните, шоколадовите изделия, детските храни и месните продукти, посочен в анализа на БАБХ.

Какво реално провериха експертите. От Германия и Австрия бяха закупени 31 продукта, а от България 30 техни аналози. От тях 8 шоколадови изделия – 2 вида бонбони, 4 вида шоколад, 1 течен шоколад и един детски шоколадов десерт. Безалкохолни напитки и сокове 7 бр., от които 1 газирана напитка, 2 плодови сока, 1 студен чай, 2 бр. енергийни напитки и 1 млечна напитка с кафе. Изследвани са и 2 броя детски пюрета, 8 млечни продукта, от които 4 сирена, 3 масла и 1 маргарин, и 6 месни продукта – 1 шунка, 1 консерва и 4 колбаса.

Най-често разминавания има с обозначеното на етикета (виж таблицата). Това обаче не се случва само за стоките на нашия пазар. При един вид шоколад например мазнините у нас са с 0,02% по-малко от обявените на етикета. За западния пазар разминаването е с 0,31%. Същата е и ситуацията със захарите в него. У нас те са с 1,09% по-малко от заявените от производителя, а за европейския пазар – с 1,95%. Оказва се още, че в шоколада за българския пазар има повече какао. При обявено на етикета минимално съдържание от 30%, българският шоколад съдържа 8,68% повече, а немският – 4,67% повече какао.

Кравето масло от една и съща марка пък е с повече мазнини у нас в сравнение с Германия. У нас то е с 82% съдържание на мазнини, а там – с 80%.

Ядем ли колбаси пълни с вода и сол? Наличието на натриев хлорид (сол) в сурово пушен месен продукт у нас е с 3,18% по-ниско от това в европейския продукт, показва анализът на БАБХ. Водата е с 3,20% повече. Според д-р Любомир Кунински от Българската агенция за безопасност на храните обаче едва ли става дума за напомпване с вода. Този продукт вероятно не е достатъчно изсъхнал, смята той.
Проблем ли е фактът, че една и съща безалкохолна напитка се прави с глюкозо-фруктозен сироп у нас и със захар за европейския пазар. Според Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България у нас, в САЩ, както и в други европейски държави, например в Испания, при производството на безалкохолни напитки се използва фруктозо-глюкозен сироп. Влагането му е масова практика в държави, традиционни производители на царевица, независимо от тяхното географско разположение или покупателна способност на населението.

Фруктозо-глюкозният сироп, който използват местните производители в сектора, е от българска царевица, дело на български земеделски производители, която се преработва в български производствен център, коментират експерти от асоциацията.

Проверката показа още, че при 16 от изследваните 31 продукта цената у нас е по-висока от тази в Германия и Австрия. Между 20% и 70% е завишението при млечните храни – определени сирена, и шоколадовите продукти, както и при двете детски пюрета. Проверка на “Труд” обаче показа, че и в Германия, и в Австрия хранителните стоки се облагат с преференциална ставка ДДС. В Германия Законът за данъка върху добавената стойност определя две ставки: общата данъчна ставка от 19% и намалената данъчна ставка от 7%, която се прилага по-специално за доставки на почти всички видове хранителни стоки, с изключение на напитките и оборотите на заведенията за хранене. В Австрия ставката за хранителните стоки е 10%. За сравнение у нас всички стоки, включително и храните, се облагат с 20% ДДС.

Месните продукти – с най-малки различия

Месото и месните продукти са най-контролираните стоки у нас и в Европа. Затова няма и съществени отклонения в анализа за двойния стандарт на храните. Това заяви пред “Труд” Диляна Попова, главен експерт на Асоциацията на месопреработвателите.

В анализа има само малки различия във физико-химичните изследвания, и при двете стоки, взети от нашия пазар – сурово сушен продукт и колбас, съдържанието на мазнини и сол е по-малко от това на стоките в Германия, което е положителна тенденция, каза тя.

Попова допълни, че при колбасите е проверявано и дали има чужд животински продукт или соя в колбасите, но и двете съставки не са открити при анализа.

“Ако на етикета има изписано съдържание на продуктите, което отговаря на състава в него, то няма как да докажем, че има нарушение”, коментира и Симеон Присадашки, зам.-председател на Асоциацията на млекопреработвателите.

Румен Порожанов:
Отклоненията са в рамките на допустимото

Констатираните отклонения са в рамките на допустимото. Това заяви за “Труд” земеделският министър Румен Порожанов. Той уточни, че допълнителните анализи са показали, че съдържанието на продуктите отговаря на декларираното в етикетите. “Позицията, около която ние се обединяваме все повече и повече с колегите от Централна и Източна Европа, е продуктите да бъдат с еднакво качество на съдържанието на етикетите и с едни доста разумни цени”, заяви той.

По думите му българското изследване е потвърдило резултатите, които имат и другите страни-членки от Централна и Източна Европа. Има разлика в етикетите за съдържанието на едни и същи продукти, които се продават в западните и в централно-източноевропейските супермаркети.

Министерство на земеделието предлага да се прави ежемесечен анализ на цените на известни марки храни, които се предлагат на българския и на европейския пазар. “Целта е да се види дали разминаването в цените за нашия и европейския пазар е инцидентно или постоянно”, уточни той. Каквито и разлики да има, те трябва да бъдат разходно ориентирани и да са свързани с етика към всеки потребител, отбеляза Порожанов.

Всяка фирма има собствен стандарт
По-малко какао
не значи по-лош шоколад

Това, че има по-малко какао в един шоколадов продукт, не означава, че той не е качествен, коментира пред “Труд” Венцислав Пейчев от Асоциация на производителите на шоколадови и захарни изделия. Има различни видове какао на различни цени и в продукта се слага това, което производителят търси, обясни той.

Във веригата производител-търговец и потребител, търговецът избира какво да предлага на хората. Производствените стандарти отпаднаха още през 2013 г. и в момента всяка фирма работи на базата на собствен стандарт, допълни Пейчев.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

  1. Автора е боклук и лъжец, хубаво е че сме ходили из Европа и знаем какво е качеството там и това тук.

  2. „Няма двоен стандарт при храните, които се предлагат у нас и в Европа. Това показа проверката на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).“ На тези БАБХ/К/И вчера някой им е скръцнал със зъбиииии! Дядото-шеф на Бабките, дето обясняваше по „Капалъчарши“ ти ви явно е сплашен.От онези,дето осмукват пчелите с прахосмукачка по небостъргачите.Но това е идея.Нашите фермери да раздадат по една прахометла на всеки кошер пчели и така по-бързо ще бъде прибиран цветния прашец от долини и поля.Медът няма да е по-лош от западняшкия,ще му падне и цената.Само с батериите фермерите ще видят зор,ама инвестициите за тях може да са европейски.Хем пчелите ще се чувстват като на реактивен самолет.Нещо като „Грипен“.Най-гот ще е на тия пет-шест пчели,дето ще натискат старт-бутона. Аха.

  3. Точно този момент очаквах, да защитят двойния стандарт нашите родни служби и чиновници, за да се убедим за пореден път колко са продажни. А цените ги оправдават с ДДС с обема на пазара, което е абсолютна заблуда за хората, защото производителя може да дава стоката на същата цена, но какво се случва от него до нашите магазини, кой лапа лакомо? Предлагам да линчуваме всички чиновници, които оправдават грабителите и паразитите, даже да го узаконим този процес, за да не се натискат продажници на тези постове.

  4. Още в началото на кампанията смятах, че е така – малко вероятно е големи производители за дребен пазар да се излагат! Аз не намирам разлики в шоколада например. Врявата е от липса на самочувствие!

    1. Врявата е за отклоняване на вниманието. Защото в Западна Европа производителите на храни и селскостопанските производители се субсидират много стабилно и там изкупните цени са по-високи отколкото в магазините им. Като сложим и ниското ДДС се получава, че основната вина за тези разлики е в нашите управляващи. Хайде пак гласувайте за ББ.

  5. БОЙКО БОРИСОВ НЯМА НИЩО ОБЩО С ДДС.ТОВА ГО НАПРАВИХА ДРУГИ ПРЕДИ НЕГО .ЗАЩО НЯКОИ НЕ СИ ДАВА СМЕТКА ,ЧЕ СТОКИТЕ ОТ ЗАПАДНА ЕВРОПА НЕ ГИ ПРАВЯТ ПРОИЗВОДИТЕЛИ ЗАВЪРШИЛИ СОЦИАЛИСТИЧЕЕСКА ПОЛИТИЧЕСКА ИКОНОМИКА .ТЕ ДА НЕ СА ЛУДИ ТА ДА ХВЪРЛЯТ КАЛ ВЪРХУ СОБСТВЕНАТА СИ ДЕЙНОСТ.???? ЗА СВЕДЕНИЕ .- ИМА НЯКОЛКО ВИДА ШОКОЛАД , НАПРИМЕР , КЪДЕТО ТЕ СЕ РАЗЛИЧАВАТ ПО КОЛИЧЕСТВОТО НА КАКАО И ТОВА СИ ИЗПИСВА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО !!!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.