Фандъкова: Вдигаме данъка за автомобилите, за да се използва повече градски транспорт

Снимка: Пламен Стоименов

Няма да се вдигат данък "сгради" и такса "смет" през 2020 г., заяви кметът на София Йорданка Фандъкова по време на заседание на Столичния общински съвет за увеличение на данъците през следващата година.

Снимки: Пламен Стоименов

Фандъкова добави, че увеличението на данъците за автомобили е в пълно съответствие с плана за подобряване на качеството на въздуха. Тя заяви, че се е запознала внимателно с плановете на всички политически партии, но те не дават никакво решение на проблема със замърсяването на въздуха.

"Данъци за автомобили и такса смет се плащат във всички държави на Европейския съюз. Чрез увеличаване на данъка за автомобилите стимулираме използването на градски транспорт, както и повече бюджет за озеленяване на града", посочи Фандъкова.

По думите й една от мерките, които всички политически сили са предложили, е намаляването на интервалите на градския транспорт, с цел стимулиране използването му.

"Призовавам за конструктивен дебат и подкрепа на днешното заседание", допълни кметът на София.

Междувременно десетки хора се събраха на протест срещу увеличаването на данъците пред сградата на Столична община. Протестиращите носеха плакати с текст: "Не наказвайте бедните за сметка на богатите", "Стига сте крали от народа, откраднете от себе си", "Не вдигайте данъците на колите" и др. Демонстрацията прочете под засилено полицейското присъствие.

Коментари

Задължително поле