Фандъкова: В язовирите „Искър” и „Бели Искър” има вода за столицата за години напред

Кадър от Нова телевизия

За София няма опасност да остане без вода. В язовирите „Искър” и „Бели Искър” има вода за столицата за години напред. Това заяви пред Нова телевизия столичният кмет Йорданка Фандъкова.

„Посетихме пречиствателната станция в Бистрица, всички видяха, че нивата на язовирите се следят в реално време. Във всеки момент знаем какви количества вода има в системата на София. Нужните количества вода за София в язовирите „Искър” и „Бели Искър” има за години напред”, заяви столичният кмет. „Въпросът е какво е техническото състояние на мрежата. Рилският водопровод е стар, един участък от него е рехабилитиран, когато станах кмет. И в момента стават 2-3 аварии годишно, по информация на „Софийска вода””, уточни столичния кмет и пак подчерта, че за София няма опасност да остане без вода.

Тя обясни, че е поставила ясно условията, при които да се разгледа въпросът водата за Перник да минава през системата на София.

„Първото условие беше да се гарантират количествата вода за София. Затова решението е да се подават допълнителни количества вода от водосбора, от деривациите, които захранват язовир „Белмекен” към язовир „Бели Искър”. Това е решено, имаме официално писмо от екоминистерството, че такива количества ще бъдат осигурявани”, каза Фандъкова.

„Оттук нататък говорим за няколко неща. Първо, държавата да гарантира, че още тази година ще започне ремонтът на язовирната стена на „Бели Искър”, който е държавна собственост. Има частичен ремонт, който е правен преди години”, заяви Фандъкова.

Тя поясни, че от няколко години се предлагат проекти за това, но експертите още спорят по кой начин точно да се ремонтира. „Категорично заявих, че язовирът не трябва да се източва заради ремонт”, каза столичният кмет.

Друга предпазна мярка за водата на София, е да има спирателен механизъм в Мало Бучино и ако се наложи, да се спре подаването към Перник.

„София има възможност да помогне на бедстващи хора, които се намират на 30-40 минути от нас. При гаранции за София, смятам, че сме длъжни да помогнем”, каза Фандъкова.

От 600 до 800 незаконни присъединявания към водопреностана мрежа на София се установяват годишно. Това сочи справката на „Софийска вода”, цитирана от столичният кмет.

„Отстраняват се и се санкционират. Това е процес на управление на тази система, една постоянна битка”, коментира Фандъкова.

По думите й водопроводът на София е в добро състояние, наблюдава се постоянно. А когато има проблеми по мрежата, те се отстраняват.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България