Румен Радев: Трябва да върнем младите хора на спортните площадки и да ги научим да бъдат отбор Държавният глава участва в церемонията по случай 100-годишнината на баскетбола в България

Забраняват риболова в част от язовирите

Столични квартали остават без вода във вторник заради ремонти

Бизнес имотите привлякоха инвестиции за 1 трлн. долара

Връщат иззетите оръжия на Национално дружество „Традиция”

Наемателите в София все по-често търсят лукс Ръст от 50% на сделките

Банки докладват оборота при онлайн търговия

Кога мога да прехвърля отпуската си за следващата година?

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 12 ноември 2019

Иде криза за инженери и лекари в следващите 10 г.

Боян Магдалинчев: Позицията на президента за избора на главен прокурор не е обсъждана официално във ВСС

Прокурори влязоха в болницата в Пазарджик заради ТЕЛК афера (обзор) По разпореждане на премиера Бойко Борисов директорът д-р Васил Вълчев е освободен

Крайната десница стана трета сила в Испания Социалистите спечелиха изборите, но с по-малко мандати

Българските собствениците на Efbet, които са обект на разследване и у нас, се оказаха свързани с комунистическите служби на България и са забъркани в пране на пари

Министър-председателят Бойко Борисов: По-евтин газ за българите след пускането на интерконектора с Гърция (обзор)

Фандъкова: Експонираме археологията на пл. „Света Неделя“ и свързваме пешеходните пространства

„Експонираме археологическите находки, които разкрихме при църквата „Св. Неделя“ и възстановяваме площада. През ноември започва представянето на проектите от международния конкурс, в който участват 7 международни архитектурни бюра. С реновирането на площада ще свържем и пешеходните зони в историческия център. В близост до „Света Неделя“ ще разкрием и средновековната църква „Св. Спас“. Това каза кандидатът за кмет на София Йорданка Фандъкова, издигната от коалиция ГЕРБ/СДС на среща с творци, археолози, архитекти и представители на туристическия бранш.

„Културно-историческото наследство на София е отговорност и мисия за бъдещето на града и децата ни“, каза Фандъкова и допълни, че в последните години общината инвестира в разкриването и опазването му. Това е и една от причините за увеличаване на броя на туристите в София – с над 80% в последните 10 години.

„Успяхме да откупим една от знаковите сгради на София – къщата-музей на поета Пейо Яворов, което беше ангажимент, който поех. Предстои работа по конструктивното укрепване на сградата“, допълни Фандъкова.

„Възстановихме и къщата на Ненко Балкански, която общината разви като център за литература и превод“, посочи кандидатът за общински съветник Малина Едрева.

„Успяхме да запазим Царските конюшни и предстои тяхната социализация. Справихме се благодарение на устройствения план, който бяхме приели, с който не допуснахме никакво ново застрояване и надстрояване“, обясни Фандъкова.

Тя обясни, че с цел опазване на историческото наследство е създадена програма „Културно наследство“. С нея общината подпомага собствениците на сгради-паметници на културата в изработването на проекти за реставрацията им.

„Удължихме срокът за подаване на документи до края на ноември, за да могат повече собственици да участват“, съобщи кандидатът за общински съветник Силвия Христова.

За 10 години са реставрирани десетки сгради, недвижими културни ценности и стари сгради в историческия център на София. Много от тях са сгради в района на Женския пазар.

„В момента възстановяваме банята в Банкя и подготвяме проектите за баните в „Горна баня“ и „Овча купел“, за които осигурихме финансиране“, напомни Фандъкова.

Продължава работата по експониране на археологически парк на неолитното селище в „Слатина“, както и зоната около Късноантичния мавзолей в Южен парк.

Малина Едрева допълни, че общината работи активно за създаване на нови места за култура и предстои изграждането на център за съвременно изкуство на мястото на бившата топлоцентрала до НДК.

В срещата участие взеха кандидатът за кмет на район „Възраждане“ Савина Савова и кандидатите за общински съветници от коалиция ГЕРБ/СДС Николай Стойнев, Зафир Зарков, Симеон Колев, Михаела Иванова и Николай Диков.

Избори 2019. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.