Фандъкова: Има общински съветници, които смятат, че строителството на метрото трябва да спре, няма да го допусна

Днес още един от големите райони на София - „Овча купел“ - е свързан с метромрежата на града с 4 метростанции. Над 50 хил. души ще могат да стигат за 12 минути до центъра с най-удобния и екологичен транспорт. Това коментира кметът на София Йорданка Фандъкова във фейсбук след откриването на новия лъч на софийското метро.

Заедно с метрото изградихме и 3 буферни паркинга за 700 автомобила, както и връзка на метрото с ж.п. линията „София-Перник“. От днес метромрежата на София е 52 км, като 80% изградихме в последните 12-13 години, посочва Фандъкова.

"През 2017 г. започнахме строителство на участъка през „Овча купел“ на мои риск и отговорност с финансиране от бюджета ни, за да не изоставаме. По-късно получихме и одобрението от ЕК и оперативна програма „Транспорт“, на които благодаря за доверието. Направих го, защото съм убедена, че строителството на метрото в София не трябва да спира. Убедена съм и днес, когото този участък е готов и вече гледаме към следващите – 3 км през район „Подуяне“ до „Левски Г“ и 6 км – от Военна академия „Г. С. Раковски“ през „Гео Милев“, „Слатина“, „Арена Армеец“ до Окръжна болница", подчертава кметът на София.

Фандъкова посочва още, че ще продължава да работи за разширението към нови квартали - „Студентски град“, до Околовръстния път през „Люлин“ и до Симеоновския лифт.

"Има и общински съветници с амбиции и претенции, които смятат, че строителството на метрото трябва да спре, което аз лично няма да допусна. Метрото не е проект за един ден и не може да се подчини на дребни политически сметки", категорична е Йорданка Фандъкова.

В следващия месец главният архитект на София има задача да изготви изменението на плана за регулация за обезпечаване на разширението на метрото от бул. „Черни връх“ през „Витоша ВЕЦ Симеоново“ до  бул. „Симеоновско шосе“. Така обезпечаваме  3 нови метростанции и продължаваме плана към Студентски град, казва кметът на София. 

На финала е и процедурата за удължаване на метрото от МС „Люлин“ с междинна станция между 2 и 3 м.р. в ж.к. „Люлин“ до околовръстния път. Тази седмица проведохме и общественото обсъждане за включване в Общия устройствен план на трасето, което ще осигури връзка на метрото със Симеоновския лифт, информира Фандъкова.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони