Фандъкова: Манолова няма решения за проблемите на София

Кадър от bTV, архив

Тези местни избори са шанс за София да продължи ускореното си развитие или да изпадне в хаос и експерименти, заяви Йорданка Фандъкова в студиото на „Тази сутрин” по bTV.

Настоящият кмет на София и кандидат на ГЕРБ за нов мандат като градоначалник на столицата заяви, че не бяга от дебат с Мая Манолова преди втория тур на изборите, но иска той да е по същество за проблемите на града с участието на екипите, които ще реализират политиките за градско развитие.

„Участвах вече в шест лидерски дебатa с Мая Манолова”, отбелязва Йорданка Фандъкова, според която нейната съперница няма екип и затова не иска предложеният от нея формат на дебата. "Хората в София искат да продължи развитието на града и са го показали със своя глас. 2/3 от гласовете са за десни партии", заяви Фандъкова. ГЕРБ е спечелил 27 общински съветници и отново е първа политическа сила в столицата, отбеляза тя.

„В изборната нощ заявих, че ще проведа разговори с десните партии за политиките в града”, каза Фандъкова и не крие, че е провела срещи не само с „Демократична България”, но и със „Спаси София” и ВМРО. „Търся подкрепа за развитието на града. Имаме важни сфери, в които имаме общо виждане. Разговаряхме по кои теми може да си сътрудничим след изборите”, каза Фандъкова, която заяви, че няма какво да крие и че не е обещавала постове на тези срещи.

„Не съм си сменяла цветовете и позициите, за разлика от госпожа Манолова”, каза Фандъкова. „В София не може да се спечели с купени гласове и контролиран вот”, заяви Фандъкова по повод изказванията на Мая Манолова за купуване на гласове в ромските махали.

В листата на ГЕРБ е директорът на училището във „Факултета”, който е изключително популярен в района, но това е неизвестно на Манолова, която не познава града.

„Човек свикнал да мисли в схеми не може да излезе от себе си”, каза Фандъкова по повод твърденията на Манолова и отбеляза, че те са обидни за хората, които са гласували. Това показва непознаване на града от страна на Манолова и липса на идеи за неговото развитие, които се компенсират с обвинения, смята Фандъкова.

Междувременно социологическо проучване на "Алфа рисърч", поръчано и финансирано от bTV, сочи, че Фандъкова ще запази преднината си от около 10% пред Манолова на балотажа в неделя. Настоящият кмет на София получава 55,3 % от гласовете, а за бившия омбудсман вота си ще пуснат 44,7%.

Ниска избирателна активност се очаква според "Алфа рисърч". Едва 38,4% от анкетираните заявяват, че ще отидат до урните в изборния ден. 83,3% от тях вече са решили за кого ще гласуват.

Коментари

Задължително поле